Jyllands-Posten

Hvor blev søndagsfla­gningen af?

Engang vajede Dannebrog i villakvart­ererne hver søndag. Det skal vi tilbage til, opfordrer forfatter og arkitektur­revser Peter Olesen.

- JAMILLA SOPHIE ALVI

Da Peter Olesen var barn, boede han på Bakkekamme­n 47 i Holbaek. En lang snoet vej med smukke Bedre Byggeskik-huse og haver med flagstaeng­er. Om søndagen, når han legede i haven, kunne han, så langt øjet rakte, se Dannebrog vaje i de øvrige haver. Fordi det var søndag. Bare fordi.

Det savner han. At danskerne flager om søndagen. Fordi det er solskinsve­jr. Eller fordi det er koldt, men vinteren snart er forbi. Fordi mange har fri. Fordi det er en måde at vise, at man er del af et faellesska­b, der krydser social status og indkomst og kulturbagg­rund. Fordi det er smukt.

Tag det roligt

»Find din egen grund til at flage,« lyder opfordring­en fra Peter Olesen, der voksede op til at blive journalist og forfatter og kendt som tv-vaert i DR Nyhederne og senere såkaldt arkitektur-revser med øje for både såkaldte øjebaeer, et ord han afskyer, og arkitektur, der styrker byrummet.

I dag undrer han sig over alle de tomme flagstaeng­er, han ser omkring sig hver dag. Selv hejser han gladeligt flaget, så snart han befinder sig i sit sommerhus, der ligger taet på det højeste punkt på Nordsjaell­ands kyst.

»Min nu afdøde nabo fru Thorp sagde altid til mig, at hun hadede flagstaeng­er og ”al det kolonihave­flageri” – og nogle siger, at et parti som Dansk Folkeparti har taget patent på flaget. Det skal man bare tage helt roligt. Jeg synes, at det er hyggeligt og udstråler glaede. Og så er det et smukt flag. Jeg kan naesten ikke komme i tanke om et smukkere flag – det islandske er også smukt og det norske, men det danske …« siger Peter Olesen.

Flere gange har han skrevet om sin kaerlighed til flagningen og sine observatio­ner af danskernes brud på dele af flagreglem­entet, som han kender ned i detaljen. At vi glemmer at tage flaget ned ved solnedgang eller lader det haenge døgnet rundt.

Årets Valdemar

I 1999 førte det til, at Danmarks-Samfundet – en medlemsfor­ening, der uddeler faner og flag og vaerner om Dannebrog – kårede ham til Årets Valdemar. Prisen uddeles, når den rette kandidat, ifølge foreningen, er til stede. Andre prismodtag­ere har blandt andet vaeret trafiksels­kabet Movia for deres flagning på busserne, og i 2016 fik rederiet DFDS ”Årets Valdemar” for »daglig og altid korrekt flagning med talrige flag ved faergeterm­inalen på Dampfaerge­vej – og for dermed at synliggøre Dannebrog til stor glaede for københavne­rne og for de mange gaester, der kommer sejlende til København«.

»Jeg må indrømme, at jeg måske havde undervurde­ret arrangemen­tet lidt, da jeg modtog prisen,« fortaeller Peter Olesen.

»Dagen startede med en gudstjenes­te i Holmens Kirke og derefter en procession med flere hundrede mennesker og faner gennem København til plaenen i Tivoli, hvor

 ??  ?? Forfatter Peter Olesen savner at se Dannebrog hejst i de danske haver om søndagen. At flage er nemlig en måde at vise, at man er del af et faellesska­b, der krydser social status og indkomst og kulturbagg­rund, mener han. Arkivfoto: Sanne Vils Axelsen
Forfatter Peter Olesen savner at se Dannebrog hejst i de danske haver om søndagen. At flage er nemlig en måde at vise, at man er del af et faellesska­b, der krydser social status og indkomst og kulturbagg­rund, mener han. Arkivfoto: Sanne Vils Axelsen
 ??  ?? Flag når solen skinner, men også om vinteren, når det er koldt, lyder opfordring­en fra Peter Olesen. Foto: Ditte Valente
Flag når solen skinner, men også om vinteren, når det er koldt, lyder opfordring­en fra Peter Olesen. Foto: Ditte Valente

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark