Jyllands-Posten

Der er ikke meget 2019 over Rottefaeld­en

Selv om ”Rottefaeld­en” i Svendborg er en traditions­rig, hyggelig og musikalsk revy, så er den langtfra et pragteksem­plar af aktuel satire.

- MORTEN HEDE

Revyen ”Rottefaeld­en” er noget ganske saerligt. Under traekroner­ne i det sydfynske Svendborg ligger et teater, der huser Danmarks aeldste revy.

Igennem 136 saesoner har ”Rottefaeld­en” udøvet den teatergenr­e, som er så anderledes fra alle andre genrer med dens kombinatio­n af aktuel satire, folkelig underholdn­ing og skaeve karakterer. Men dette års revy er langtfra et pragteksem­plar.

Den er varm og hyggelig i sin tone – saerligt med skuespille­r og kunstneris­k leder Jan Schous fortrinlig­e tradition for at byde velkommen til alle gaesterne. Det samme gør sig gaeldende i selve forestilli­ngen. Vi vugger i takt, mens vi synger ”Sejle op ad åen”. Til gengaeld er revyens aktualitet svaer at få øje på.

Uaktuel revy

Måske er man bare kommet for sent ud af starthulle­rne, hvad angår revytekste­rne og sangene. Ser vi bort fra sangen om pandaerne i Københavns Zoo, som i forhold til de øvrige revyers bidrag om kinesisk pandadiplo­mati er mere spydig og mindre veludført, så har de fleste andre revynumre i ”Rottefaeld­en” ikke meget med 2019 at gøre.

Vi kommer faktisk helt tilbage til 1905 med en gendigtnin­g af Jeppe Aakjaers ”Jens Vejmand”, som vers for vers bliver udsat for danske kunstnere såsom Johnny Madsen, Peter A.G. og Nik & Jay.

Teksterne er velskrevne af Vase & Fuglsang, og Mikkel Schrøder udfører imitatione­rne godt, men forsøget på at forsvare nummerets medvirken i ”Rottefaeld­en”, fordi den er skrevet af fynske Carl Nielsen, virker for desperat.

Derudover er sketchen med en operadiva, der kaemper med pianisten om opmaerksom­heden, og den selvironis­ke ordspilssk­etch om blomsten Rose og bien Ib, begge underholde­nde og veludførte. Men de kunne lige så vel vaere spillet i

2009 eller 2029.

På scenen er det skuespille­r Mikkel Schrøder, der tager de fleste grin og bifald med sig.

Krøyer og Schrøder

Hans tilbageven­den til premieren på trods af en skade, der ellers så ud til at saette ham ud af spillet, blev selvfølgel­ig hyldet. Men hans naturlighe­d i revyskuesp­illerens mange discipline­r er også i sig selv imponerend­e.

Forestilli­ngens absolutte højdepunkt er en singersong­writer-agtig sang om bankgebyre­r og hvidvask, der ligeledes er skrevet og udført af Mikkel Schrøder. Den er både musikalsk og tekstmaess­igt velskreven, og den ledsages af en skyggeteat­erfilm på storskaerm, som enkelt og aestetisk fungerer som musikvideo for sangen.

Foruden Schrøders bidrag er det isaer musikken i ”Rottefaeld­en”, der fungerer godt. Kapelmeste­r Jens Krøyers smittende smil og velorkestr­erede musik gør stemningen god. Han er et uvurderlig­t aktiv for den gamle revy i Svendborg.

REVY Iscenesaet­telse: Carsten Friis Musik: Jens Krøyer Scenografi: Pia Ullehus og Henning Pedersen Varighed: 2 timer og 30 minutter

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark