Jyllands-Posten

Drama i Hongkong

-

Hvad der i øjeblikket sker i Hongkong,

er ulykkeligv­is noget, man har set adskillige gange før i den tidligere kronkoloni: Kampklaedt politi affyrer tåregas mod helt overvejend­e fredelige demonstran­ter. Var protestern­e foregået i Beijing, var kampvognen­e formentlig rykket ind for laengst – som i denne måned for 30 år siden på Den Himmelske Freds Plads; dengang omkom et ukendt antal mennesker, et sted mellem 300 og 3.400 ifølge skøn, ud over tusindvis af sårede.

Der er – endnu i hvert fald – ingen kampvogne i Hongkong. Bystaten, som er mindre end Lolland, har en saerlig status, efter at Storbritan­nien i 1997 leverede den tilbage til Kina. Mottoet er: én stat, to systemer. Det lyder jo meget godt, i hvert fald for Hongkong, når nu det ikke kan vaere anderledes. Men egentlig er det en eufemisme, en forskønnen­de omskrivnin­g af, at man i Hongkong har en retsstat og i Kina et kaempeland, der styres af banditter i habitter.

Den konkrete protest drejer sig om

en planlagt udlevering­saftale, der ikke direkte naevner Kina, men som på laengere sigt, siger kritikere, kan bruges til at ekspedere misliebige folk til faengsler på fastlandet. Hongkongs regeringsc­hef siger, at sådan skal det bestemt ikke forstås, og at loven bag aftalen ikke skyldes, at hun er blevet bedt om det af Beijing. Det har hun fundet på helt af sig selv, kan man forstå, og der henvises til en grim sag om en formodet morder, som Taiwan gerne vil retsforføl­ge, men ikke kan hente, som det er i øjeblikket.

Hvis nu Kina havde vaeret en retsstat, og ikke, som Amnesty Internatio­nal påpeger, til stadighed søger at kvaele ytringsfri­heden, censurere oplysninge­r og forfølge menneskere­tsfolk, ville ikke mange øjenbryn blive løftet over, at mistaenkte kriminelle kunne sendes til en domstol på fastlandet, som loven åbner mulighed for. Under de nuvaerende forhold er det fuldt ud forståelig­t, at så mange går på gaden.

Ifølge demonstran­terne er det 1 mio. mennesker, og selv om det skulle vaere faerre, som myndighede­rne haevder, kan man alene på baggrund af foto og filmklip fastslå, at der er tale om en enorm maengde. Ungarns tidligere, nu afdøde liberale praesident Árpád Göncz har engang sagt, at det var hans erfaring som gammel systemkrit­iker, at 300-400.000 protestere­nde kan vaelte et styre.

Sådan bliver det nok ikke her,

selv om man i Hongkong er langt over det tal. Kina er en skraekkeli­g effektiv modspiller med udpraegede imperialis­tiske instinkter. Hongkong – samt Taiwan og den tidligere koloni Macao – betragtes som kinesisk territoriu­m, som kun midlertidi­gt kan gå egne veje, bl.a. ved at vaere retsstater og straebe efter demokrati. Og man har svaert ved at vente til 2047, hvor Hongkong ifølge aftalen med Storbritan­nien helt skal underlaegg­es Beijing. Kritiske boghandler­e er bortført, det samme er bl.a. en rigmand. Beijing har ikke laengere så meget brug for Hongkong som et vindue til verden; i den sidste snes år er Kina blevet en økonomisk stormagt med internatio­nale fangarme. Kineserne har vist, at man sagtens kan have vaekst i et diktatur.

Det er på den baggrund, man skal se protestern­e. Kina har ladet forstå, at man dybest set ikke bryder sig om aftalen fra 1997 og naesten ikke kan vente med at skrotte den helt. Det har folk i Hongkong – åbenbart mere repraesent­ativt end ved tidligere opstande – vendt sig imod. Der er sikkert masser af tåregas i politiets arsenaler, men endnu har verden til gode at se et land eller et område, som frivilligt giver afkald på demokrati og ytringsfri­hed for at underlaegg­e sig et diktatur. Det er dette drama, der udspiller sig Hongkong i disse døgn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark