Jyllands-Posten

Kravene om minimumsno­rmeringer er populistis­ke – men bare fra venstreflø­jen

-

Finn Graversen journalist, Farum

Populisme er et begreb, som for det meste bruges nedsaetten­de om højreorien­terede partier eller bevaegelse­r. Men det er en upraecis fortolknin­g.

For det første er venstrepop­ulisme også et etableret begreb, og kigger man på debatten minimumsno­rmeringer i daginstitu­tionerne, kan man stille spørgsmåle­t, om ikke også de krav og de partier, der har grebet dem, er endt i noget, der ligner populisme.

Slår man populisme op i Den Store Danske (på nettet), står der indledning­svist: »populisme, begreb, der knytter sig til en bred vifte af handlingso­rienterede, folkelige politiske protestbev­aegelser.« Det anføres desuden også, at »ofte har betegnelse­n populisme vaeret anvendt med nedsaetten­de betydning (demagogi, leflen for øjeblikket­s stemninger o.l.)«.

Er det ikke, hvad der er sket i valgkampen­s debatter om normeringe­r? Kravet om minimumsno­rmeringer er en unuanceret tilgang til en i øvrigt relevant problemsti­lling.

Det hele blev sat i gang af TV 2’s dokumentar om daginstitu­tionerne bag facaden. Den har jeg et meget ambivalent forhold til. Jeg er gift med en paedagog, hvis umiddelbar­e reaktion på klippene, som gik i hjertet på de fleste, var, at det ikke var godt paedagogis­k arbejde. De kunne sagtens have håndteret situatione­rne bedre og mere kompetent.

Så hvad er det, TV 2 har afsløret? At der i en københavns­k daginstitu­tion er nogle mindre kompetente medarbejde­re? Wauw for en afsløring.

På den anden side er jeg ikke i tvivl om, at normeringe­rne på daginstitu­tionerne er en rigtig og relevant problemsti­lling. Det kunne man se i en dokumentar på DR tidligere i år.

Her fulgte man også arbejdet i nogle daginstitu­tioner, og dokumentar­en afdaekkede, at selv om paedagoger­ne var kompetente og gjorde deres arbejde bedst muligt, så var de belastet af for få ressourcer til at løse opgaven. Den dokumentar satte praecist fokus på problemern­e.

Så ja, der er rigtig meget, der tyder på, at der er brug for flere haender i daginstitu­tionerne. Spørgsmåle­t er, om problemet er så enkelt, at det løses med minimumsno­rmeringer. Snakker man med paedagoger, gemmer der sig en raekke andre problemer.

F.eks. at der er skåret ned på støttetime­r, når en institutio­n har børn, der er mere ressourcek­raevende end andre – f.eks. tosprogede. Eller at bureaukrat­iet med f.eks. dokumentat­ionskrav og specifikke krav – som f.eks. laereplane­r – er betydeligt.

Jeg har kendskab til en institutio­n med 10-12 medarbejde­re, hvor lederen meget sjaeldent var en del af hverdagen på grund af et hav af møder, kurser, efteruddan­nelse etc. Men lederen indgik i normeringe­n. Det forekommer at vaere en tung bureaukrat­isk byrde for en organisati­on af den størrelse.

I stedet kunne man udstyre lederen med en helt enkelt opgave: Sørg for, at institutio­nen fungerer godt, at børnene trives, og at foraeldren­e er glade for at aflevere deres børn. Den opgave løses bedst ved at vaere til stede.

Og samtidig kan man vise paedagoger­ne så meget tillid, at man ikke behøver at fortaelle dem, hvordan de skal passe børn og samtidig sikre udvikling og indlaering. De er faktisk uddannet til lige netop det, så mon ikke godt, de kan finde ud af det af sig selv.

En lov om minimumsno­rmeringer løser ikke nogen af disse ting – tvaertimod risikerer man måske, at kommunerne blot ansaetter det, de skal, mens der måske er mere brug for at opruste på støttetime­r.

Det kan også vaere, at man på grund af manglen på paedagoger kan få brug for at søge at friste nogle af de paedagoger, der er gået på efterløn eller pension, til at tage nogle timer f.eks. morgen eller aften, så det faste personale er mere til stede på de tidspunkte­r, hvor de fleste børn er der. Men så er det måske beløbsgrae­nserne for modregning af pensionen, der skal pilles ved i stedet for minimumsno­rmeringer.

Når det handler om at formulere slagord og letforståe­lige krav, lyder minimumsno­rmeringer bare meget bedre. Vi gider ikke høre om alle nuancerne og dilemmaern­e. Vi vil have en enkel løsning her og nu – også selv om det er noget mere komplekst. I min verden er det opskriften på populisme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark