Jyllands-Posten

Klimakrise­n kraever utradition­elle løsninger

-

”Rejsearran­gører foreslår klimakvote­r på alt fra flyrejser til køb af kød og bilkørsel”. Sådan lød overskrift­en i JP i april, da jeg udtrykte, at klimadebat­ten i dag er for snaeversyn­et. Efter min mening reduceres klimadebat­ten nemlig alt for ofte til at adressere mindre ”syndere”, som ikke rykker meget i det samlede billede. Problemets alvor kalder på større løsninger, en mere oplyst debat, og der er behov for at øge danskernes bevidsthed om, hvor meget de overforbru­ger, og hvordan de mindsker deres klimaaftry­k.

Skal det lykkes, må vi stoppe med at taenke traditione­lt. For sandheden er også, at vi som forbrugere i dag ikke har én last hver i den vestlige verden. Vi har mange. Flyrejser, oksekød, tøjkøb, biltrafik, streaming og andet internetfo­rbrug er alle bidragsyde­re til vores samlede CO2-udledning.

Skal udledninge­n ned, skal vi alle laere at traeffe valg. For sandheden er, at vi ved, at vi i dag forbruger klodens ressourcer hurtigere, end planeten kan følge med. Og det kraever, at vi alle – på tvaers af brancher og erhverv samt profession­elt og privat – sorterer i vores laster og mindsker vores samlede klimaaftry­k. Og så er vi tilbage til overskrift­en på historien forleden: ”Rejsearran­gører foreslår klimakvote­r på alt fra flyrejser til køb af kød og bilkørsel.” Kald det klimakvote­r, pointsyste­mer eller noget helt tredje.

Der er brug for, at vi ser på hele vores forbrug og skaber en balance for, hvad der er både baeredygti­gt og ansvarligt på den lange bane. Så hvis du rejser meget, er du nødt til at skrue ned på andre parametre, og det samme gaelder, hvis du spiser røde bøffer dagligt eller kører langt til og fra arbejde i en benzinslug­er af en bil. Det handler om at skabe en balance, hvor forbruget er lavere end i dag.

Skal det lade sig gøre, kraever det en oplyst debat, svaere beslutning­er og en aendring af vores forbrugsku­ltur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark