Jyllands-Posten

Det begyndte med et gammelt keyboard i en sort plasticsae­k

Søren Rasted fra succesgrup­pen Aqua har siden slutningen af 90’erne vaeret en af Danmarks mest succesfuld­e musikere, men i de seneste år har to forskellig­e podcast vist offentligh­eden en anden side af manden.

- SIMON AABECH

På en almindelig hverdagsaf­ten på tanken i Birkerød lidt nord for København stod den dengang 16-årige Søren Rasted bag kassen, da en lidt skummelt udseende mand gik ind i butikken med en sort plasticsae­k.

Den tilfaeldig­e tankgaest trak saekken vaek og løftede sløret for et gammelt keyboard. Ville den unge mand vaere interesser­et i at købe instrument­et for 2.000 kroner, spurgte den mystiske mand.

»Det var et rigtig godt keyboard med en helt saerlig varm lyd, og det var et rigtig godt tilbud, så jeg skyndte mig hjem efter penge. Siden da har jeg brugt lydene fra keyboardet i i hvert fald halvdelen af de sange, jeg har skrevet. Det er et virkelig vigtigt instrument for mig, så jeg er faktisk lidt ligeglad med, hvor manden, jeg købte det af, havde det fra,« lød det fra Søren Rasted om situatione­n i et interview med Jyllands-Posten tilbage i 2010.

I tiden på tanken delte han blandt andet sin musikpassi­on med sin tankkolleg­a Claus Norreen, der sidenhen blev hans musikalske samarbejds­partner i det verdensber­ømte band Aqua sammen med René Dif og norske Lene Nystrøm.

I 1996-97 oplevede bandet stor succes, og da bandet gik i opløsning i 2001, havde Danmarks bedst saelgende kunstnere nogensinde solgt omkring 33 millioner plader over hele verden.

Da Aqua stoppede, gik Rasted over til flere andre projekter. Sammen med nevøen Nicolaj Rasted startede han popgruppen Hej Matematik, der flere gange toppede hitlistern­e i slutningen af 00’erne med sange som ”Party i provinsen” og ”Walkmand”.

I 2016 forlod Claus Norreen gruppen Aqua, men Søren Rasted og bandmedlem­merne René Dif og Lene Nystrøm, som han var gift med i 16 år og har to børn sammen med, turnerer stadig af og til med hits som ”Barbie Girl” og ”Doctor Jones”. Senest var gruppen på turne i Australien i februar.

I 2017 lancerede Søren Rasted podcasten ”Den Grå Side”, der på kort tid blev en af landets mest populaere. Der er indtil videre udkommet tre saesoner af podcasten, I 1994 grundlagde Søren Rasted bandet Aqua sammen med

René Dif, Claus Norreen og Lene Nystrøm.

Sammen med sin nevø, Nicolaj Rasted, har Søren Rasted dannet gruppen Hej Matematik, der i 2008 udgav debutalbum­met ”Vi burde ses noget mere”. To år senere kom efterfølge­ren ”Alt går op i 6”.

I 2017 startede han podcasten ”Den Grå Side”, der nu har kørt i tre saesoner.

Sidste år lavede han programser­ien ”En mand med en sag”, der blev sendt i ni afsnit på Radio24syv.

Han er desuden ofte gaest i Mads og Monopolet, der bliver sendt på DR’s P4. hvor kendte danskere laeser erotiske historier fra mandeblade­t Ugens Rapport op for hinanden under mottoet: »Porno skal høres, og ikke ses.«

»Det har ikke nogen dybere mening, det er bare sindssygt sjovt,« har Søren Rasted tidligere udtalt til Euroman.

Når årets Tinderbox-festival afholdes i Odense i slutningen af juni, slår han endnu engang op for mandeblade­ts sider, når han sammen med en raekke kendte vil underholde festivalga­esterne.

Cannabis som maerkesag

Hvor ”Den Grå Side” er et projekt, der ligger et stykke fra Søren Rasteds musikalske karriere, viste han i starten af 2018 en helt ny side af sig selv, da han i en programrae­kke kaldet ”En mand med en sag” undersøgte, hvorfor medicinsk cannabis ikke er mere udbredt i Danmark.

Isaer et program i raekken vakte sidenhen stor debat, da en raekke forskere i ugebrevet Mandag Morgen beskyldte Rasted for ikke at have researchet emnet ordenligt igennem inden.

I programmet, som blev sendt i foråret 2018, beskyldte Søren Rasted det danske sundhedssy­stem for ikke at handle i danskernes bedste interesse. Det skete, da han interviewe­de Laegemidde­lstyrelsen­s direktør, Thomas Senderovit­z.

Til dagligt bruger han sit arbejdsliv i sit studie Elektron, der ligger i Nordvestkv­arteret i København. Søren Rasted, musiker

 ??  ?? Søren Rasted fylder 50 år torsdag. I sommeren 2015 stod han sammen med sin nevø Nicolaj på Bøgescenen ved Skanderbor­g Festival, da de sammen optrådte med bandet Hej Matematik. Foto: Philip Davali.
Søren Rasted fylder 50 år torsdag. I sommeren 2015 stod han sammen med sin nevø Nicolaj på Bøgescenen ved Skanderbor­g Festival, da de sammen optrådte med bandet Hej Matematik. Foto: Philip Davali.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark