Jyllands-Posten

Det begyndte med store smil – og så kom de kritiske spørgsmål

Fodbolddir­ektør Peter Møller kan ikke se problemet ved timingen i ansaettels­en af Kasper Hjulmand som kommende landstraen­er.

- JESPER HAUE HANSEN

Det begyndte med store smil.

Kasper Hjulmand nikkede lidt betuttet til et par bekendte i menneskevr­imlen, der synkront havde vendt ansigtet hen imod manden i den hvide skjorte.

Han var netop blevet praesenter­et som den kommende fodboldlan­dstraener fra sommeren 2020 af DBU’s fodbolddir­ektør, Peter Møller. Han smilede også, ligesom Morten Wieghorst, der bliver assistentt­raener.

Og så begyndte de kritiske spørgsmål at fyge rundt i rummet.

For hvorfor pludselig meddele, at man vil skifte landstraen­er Åge Hareide og hans assistent, Jon Dahl Tomasson, ud i sommeren 2020, når de stadig har et år tilbage af kontrakten og står midt i en afgørende EM-kvalifikat­ion?

»Jeg ville have svaert ved at

Minerne var alvorlige, da Peter Møller, direktør i DBU, praesenter­ede Kasper Hjulmand som kommende landstraen­er og Morten Wieghorst som ny landstraen­erassisten­t i DBU’s hovedkvart­er i Brøndby. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix se mig selv i øjnene, hvis jeg til december skulle fortaelle Åge, at jeg for lang tid siden havde truffet den her beslutning. Så ville jeg føle, at jeg var gået bag hans ryg,« sagde Peter Møller.

Men hvorfor så ikke lave udskiftnin­gen nu?

»Jeg synes, at Åge Hareide er en fantastisk traener. Og den stime, landsholde­t er inde i lige nu, giver grund til optimisme frem mod EM. Om et år udløber hans aftale, og så vaelger vi at kigge på, hvilken retning vi går i på laengere sigt, når vi kigger seks-otte år frem i tiden. Det er ikke en fyring af hverken Åge Hareide eller Jon Dahl,« sagde Peter Møller.

Hvad har Åge gjort galt?

Peter Møller afviste samtidig, at Åge Hareide skulle have fejlet i sit arbejde.

»Jeg synes bare, at Kasper Hjulmand har nogle vaerdier og syn på fodbold, som dansk fodbold vil få stor gavn af i fremtiden. Vi får en traener ind med en klar filosofi. Åge gør det fint i øjeblikket på sin måde, og han kan lige praecis det, vi har brug for lige nu,« sagde Peter Møller.

Mens fodbolddir­ektøren forsvarede beslutning­en på pressemøde­t, stod Kasper Hjulmand ved siden af sammen med Morten Wieghorst. Duoen fik drukket en del vand, mens de hørte på bygen af spørgsmål og måtte vente på at få forklaret, hvilken aere det var at få jobbet.

Kasper Hjulmand kommer ikke til at kommentere landsholde­ts udvikling det naeste år, og hans strategi vil først blive afsløret, når han tiltraeder.

Indtil da har han en konsulenta­ftale med DBU, efter han i foråret blev løst fra sin kontrakt med FC Nordsjaell­and for at jagte en kontrakt i udlandet.

»Det lå egentlig ikke i pipelinen, at der skulle ske noget, men så blev Kasper Hjulmand ledig. Efter kampen mod Schweiz (den 26. marts, red.) valgte jeg at tage kontakt til ham og troede egentlig, at han var uden for raekkevidd­e med de tilbud, han havde på hånden. Men jeg fik ham overbevist om, at vi havde brug for hans idéer til at videreudvi­kle dansk fodbold,« sagde Peter Møller.

Svaret var lige så kort, som blikket var stift, da Peter Møller blev spurgt, om beslutning­en kan skade landsholde­ts EM-kvalifikat­ion:

»Nej,« lød det, inden han uddybede:

»Når du er et sted, er du profession­el og yder 100 pct. Jeg har den forventnin­g, at Åge og spillerne også har den indstillin­g. Vi står over for at kunne kvalificer­e os til en EM-slutrunde med kampe på eget graes, så hvem ville ikke gøre alt for, at det skulle lykkes?« sagde Peter Møller.

Indtil videre har han ikke fået nogle indikation­er på, at Åge Hareide har nogen problemer med at fortsaette i jobbet. Åge Hareide har siden udtalt til VG, at »det er timingen, jeg reagerer på, intet andet«.

Peter Møller fastholder dog, at timingen er god med tre måneder til naeste landskamp.

»Hvornår er den rigtige timing? Er det i december eller lige inden slutrunden? Man kunne kritisere ethvert tidspunkt, men det her var det mest aerlige og redelige tidspunkt at gøre det på i respekt for Åge Hareide.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark