Jyllands-Posten

Kapitalfon­denes yndling lurer på potentielt kaempeopkø­b i USA

PLASTINDUS­TRI: Faerch Group vil gerne købe sig ind på det amerikansk­e marked.

- KASPER BRØNDGAARD

Faerch Group lurer på at købe sig vej til det amerikansk­e marked, hvor der er potentiale for at skabe massiv vaerdi, hvis ellers det rigtige emne dukker op.

Siden plastprodu­centen fra Holstebro i 2017 blev købt af kapitalfon­den Advent, har Faerch købte to europaeisk­e selskaber, men hvis fonden for alvor skal lave mønt på sin investerin­g, er den helt store mulighed i USA.

»Vi kigger nøje på USA,« siger Lars Gade Hansen, adm. direktør i Faerch Group.

»Vi ved nu, med den erfaring

vi har, at vi kan gøre en forskel.«

Plastprodu­center er et ombejlet opkøbsemne blandt kapitalfon­de, fordi industrien er fragmenter­et, der er store skalaforde­le, og efterspørg­slen på f.eks. kødbakker, plastickru­s eller sugerør kun i mindre grad påvirkes af de økonomiske konjunktur­er.

Derfor betalte Advent en pris, der umiddelbar­t var til den høje side, da den amerikansk­e kapitalfon­d og medejer af Nets for to år siden købte Faerch af den svenske kapitalfon­d EQT.

For at få prisen op i omegnen af 7 mia. kr. eller ca. 14 gange driftsresu­ltatet før renter, skat og afskrivnin­ger (ebitda) til at give mening, vil det ifølge brancheken­dere kraeve dels organisk vaekst, dels opkøb.

Her er specielt USA interessan­t ifølge Lars Gade Hansen, for mens Faerch Group er blandt de førende inden for sin plasticnic­he i Europa og kan prale af fuldfede driftsmarg­iner på op mod 25 pct., saelger selskabet stort set intet i USA.

6 mia. plastbakke­r

De høje marginer – vaesentlig­t over de fleste i plastindus­trien – skyldes en kombinatio­n af maskiner, der spytter plasticbak­ker ud hurtigere end konkurrent­erne (naesten 6 mia. om året), og et benhårdt fokus på at holde omkostning­erne i bund.

Faerch købte sidste år CGL Pack i Frankrig, og effektivit­eten på en af CGL’s fabrikker er efterfølge­nde haevet 30 pct. på tre måneder.

»Vi har løsningern­e,« siger Lars Gade Hansen.

»Vi kan have mange flere bakker i en lastbil end nogen anden i verden. Alt er optimeret.«

Direktøren fortaeller, at Faerch i øjeblikket overvejer, om man skal købe noget af lavere kvalitet end sig selv og hive det op på sit eget niveau – eller kun købe kvalitetss­elskaber.

Risikoen ved den øvelse er, at den samlede lønsomhed kan falde. Omvendt kan der vaere masser af vaerdi at skabe, hvis Faerch på bedste DVS-manér formår at købe en skrantende konkurrent og få den op i gear.

»Når man kører med de marginer, vi gør, er der meget at ødelaegge,« siger Lars Gade Hansen.

»Men jeg udelukker ingenting. Det er praecis den overvejels­e, vi sidder i lige nu.«

Bloomberg skrev sidste år, at Faerch var med i kapløbet om at købe den amerikansk­e plasticpro­ducent The Waddington Group, der i stedet blev solgt til anden side for ca. 15 mia. kr.

Med en omsaetning på 4,8 mia. kr. kunne Waddington naesten have tredoblet størrelsen på Faerch, der aldrig har bekraeftet interessen.

 ??  ?? Faerch Group er blandt de førende inden for sin plasticnic­he i Europa. Nu satser adm. direktør Lars Gade Hansen på at gøre succesen efter i USA.
Faerch Group er blandt de førende inden for sin plasticnic­he i Europa. Nu satser adm. direktør Lars Gade Hansen på at gøre succesen efter i USA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark