Jyllands-Posten

Strid om Molslinjen gavner børsmarked­et, og

Der er lagt op til endnu et juridisk slagsmål mellem kapitalfon­den Polaris, rigmanden Henrik Lind og de tidligere småaktiona­erer i den betaendte sag om Molslinjen. Det kan i sidste ende gavne hele børsmarked­et.

- LEONORA BECK

Mens den tornede tvist om Molslinjen traekker taender ud for de nuvaerende og tidligere ejere, så vinder resten af børsmarked­et på opgøret.

Den seneste afgørelse vaebner mindretals­aktionaere­r bedre i forbindels­e med afnotering­er fremadrett­et, og nu overvejer parterne, om endnu et slag skal kaempes foran dommerne. En beslutning, resten af investerin­gsverdenen kan komme til at takke stridsbrød­rene for i fremtiden.

Tvangsindl­øst til kurs 60

Da kapitalfon­den Polaris og milliardae­ren Henrik Lind i 2016 tvangsindl­øste Molslinjen­s småaktiona­erer i forbindels­e med afnotering­en af rederiet, blev indløsning­skursen sat til 60 kr.

Det niveau var mindretals­aktionaere­rne mildest talt ikke tilfredse med, og en raekke minoritets­aktionaere­r samlede godt 1 mio. kr. ind til at få lavet en uafhaengig vurdering af prisen på aktierne.

Den vurdering har netop givet minoritets­ejerne ret. De burde have fået udbetalt 74 kr. pr. aktie, eller 22 mio. kr. ekstra inklusive sagsomkost­ninger, lyder konklusion­en. Til trods for sejren er den sum imidlertid langt mindre, end hvad mindretals­aktionaere­rne mener, de har krav på. De stejler nemlig over et prisnedsla­g på 30 pct., som vurderings­ekspertern­e skaerer af vaerdisaet­ningen af Molslinjen, fordi selskabet er afnoteret. Aktier i afnoterede selskaber er generelt mindre vaerd, fordi de er langt svaerere at saelge end børsnotere­de selskaber.

Men at en majoritets­ejer kan tvangsindl­øse resten af aktionaere­rne i et børsnotere­t selskab og samtidig opnå så stort et prisnedsla­g på indløsning­skursen efterfølge­nde, mener de tidligere småaktiona­erer er uacceptabe­lt.

I en principiel diskussion af minoritets­aktionaere­rs rettighede­r betyder det prisnedsla­g derfor, at de tidligere småaktiona­erer overvejer at anke skønsrappo­rtens vurdering.

»Vi er i gang med at overveje, hvad vi skal gøre ved det helt åbenlyst urimelige i, at der er givet 30 pct. rabat,« siger Michael Hove, repraesent­ant for de tidligere minoritets­aktionaere­r i Molslinjen.

Heller ikke Polaris og Henrik Lind er tilfredse med vurderinge­n – dog med modsat fortegn. De mener, at kursen bør fastsaette­s til de oprindelig­e 60 kr. pr. aktie. Et niveau baseret på den gennemsnit­lige børskurs op til meddelelse­n om tvangsindl­øsningen.

Skønsrappo­rtens vurdering betyder ikke kun, at Polaris og Henrik Lind skal betale omkring 22 mio. kr. ekstra til de tidligere mindretals­aktionaere­r. Konklusion­en er også godt nyt for mindretals­aktionaere­r, der står til at blive tvangsindl­øst i fremtiden.

Det er nemlig den første Michael Hove, repraesent­ant for de tidligere minoritets­aktionaere­r i Molslinjen sag, hvor vurderings­ekspertern­e har underkendt, at børskursen op til afnotering­en behøver at vaere pejlemaerk­et for vaerdiansa­ettelsen af selskabet og dermed den kurs, mindretals­aktionaere­rne får for deres tvangsindl­øste aktier.

»Minoritets­aktionaere­rne har opnået, at vi er nødt til at gå ind og konkret se på, om der kan vaere omstaendig­heder, der gør, at børskursen ikke skal vaere udslagsgiv­ende for indløsning­skursen,« siger Søren Friis Hansen, professor i børsret ved CBS.

I stedet har vurderings­ekspertern­e blandt andet vaerdiansa­t Molslinjen på baggrund af de forventede fremtidige frie pengestrøm­me.

»Hver gang vi får en sag, der er med til at klarlaegge mindretals­beskyttels­en, bli

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark