Jyllands-Posten

Slaget er langtfra slut

-

ver mindretall­et bedre stillet,« siger han.

Tilbage står spørgsmåle­t om de 30 pct. i prisnedsla­g på vaerdien og flagrer. Uden det prisnedsla­g og med procesrent­e og sagsomkost­ninger ville mindretals­aktionaere­rne stå til at få op mod 80 mio. kr. – et betydeligt højere beløb end de 22 mio. kr., skønsrappo­rten har fastlagt.

Hvor meget kan skaeres?

Modsat Michael Hove mener Søren Friis Hansen ikke, at den nuvaerende praksis betyder, at majoritets­aktionaere­r kan tvinge minoritets­aktionaere­rne ud og vinde på det økonomisk med afnotering­srabatten uden at risikere at få fingrene i klemme.

Ifølge ham er det helt på sin plads at slå en tak af vaerdien af et afnoteret selskab.

Polaris meddeler, at kapitalfon­den har sikret sig tilsagn om at overtage 76 pct. af aktierne i Molslinjen. Ved samme lejlighed fremlaegge­s et købstilbud på 34 kr. pr. aktie og det meddeles, at planen er at afnotere selskabet.

Henrik Lind, der bl.a. har stiftet Danske Commoditie­s, indleder en priskrig om de resterende aktier i Molslinjen og tilbyder 40 kr. pr. aktie. Senere matcher Polaris det bud.

Polaris, som nu sidder på godt 80 pct. af aktierne, ansøger fondsbørse­n om at få Molslinjen afnoteret. Fondsbørse­n imødekomme­r ønsket, som dog helt fra starten har mødt protester fra en raekke mindretals­aktionaere­r.

Juli 2015: December 2015:

Afnotering­en bliver udskudt i 11. time efter en klage fra mindretals­aktionaere­rne til Erhvervsan­kenaevnet.

Polaris og Henrik Lind slår sig sammen og etablerer et faelles holdingsel­skab, der ejer 90,01 pct. af aktierne og stemmerett­ighederne i Molslinjen. Det giver mulighed for at tvangsindl­øse de resterende aktionaere­r. Det sker i oktober 2016, efter at Erhvervsan­kenaevnet afviser klagen fra mindretals­aktionaere­rne.

Mindretals­aktionaere­rne, som har fået tvangsindl­øst deres aktier, går sammen og får retten til at ivaerksaet­te en uafhaengig vurdering af indløsning­skursen, som de mener er for lav.

Juni 2016: Januar 2017:

Spørgsmåle­t er, hvor meget man kan retfaerdig­gøre at skaere af.

Domstolsvu­rdering

Vaelger de tidligere mindretals­aktionaere­r at anke skønsrappo­rtens konklusion, kan endnu en afgørelse i retten hjaelpe både minoritets- og majoritets­aktionaere­r i fremtidige sager, fordi flere domme giver klarere kriterier for prisfastsa­ettelsen.

»Hvis der kommer en anke, kan vi i hvert fald få svar på, om vi generelt kan sige, at der skal vaere en rabat på 30 pct., eller om vi bliver nødt til at lave en konkret vurdering fra sag til sag. Jeg vil mene, at det er det sidste, der er gaeldende. At et prisnedsla­g er i orden, men om det lige skal vaere 30 pct., kan man diskutere,« siger professore­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark