Jyllands-Posten

Før Folkemødet: Vi savner topchefer i debatten om baeredygti­ghed

FOLKEMØDET ’19: Ifølge en meningsmål­ing skal landets erhvervsle­dere engagere sig mere i debatten om baeredygti­ghed, som er temaet på årets Folkemødet på Bornholm.

- KRISTOFFER BRAHM

Danskerne forventer, at landets erhvervsle­dere engagerer sig mere i debatten om baeredygti­ghed, og hvordan der skabes en verden i balance.

Det viser en meningsmål­ing, som Epinion har foretaget for pensionsse­lskabet PFA op til Folkemødet på Bornholm. Det har i år FN’s verdensmål, hvor baeredygti­ghed spiller en central rolle, som tema.

Tre af fire danskere mener, at erhvervsle­dere bør blande sig mere i debatten om baeredygti­ghed, viser målingen. Isaer kvinder og aeldre savner erhvervsle­derne i debatten.

»Svarene på, hvordan vi får en verden i bedre balance,

kommer ikke alene fra politikern­e, så jeg synes, det er helt på sin plads, at vi som erhvervsle­dere også åbent fortaeller om, hvad vi i vores virksomhed­er gør for at bakke op om FN’s verdensmål. Her er Folkemødet helt centralt, fordi så mange politiske beslutning­stagere, erhvervsle­dere og medier er samlet på samme sted,« siger Allan Polack, koncernche­f i PFA.

Grøn dagsorden

Arrangører­ne af Folkemødet forventer, at årets fokus på FN’s verdensmål kan vaere med til at saette bl.a. baeredygti­ghed på dagsordene­n og vaere med til at laegge pres på erhvervsle­dere, politikere og andre beslutning­stagere. Og det er vigtigt at få erhvervsli­vet på banen.

»Erhvervsli­vet spiller en afgørende rolle i forhold til baeredygti­ghed. FN’s verdensmål indfris kun, hvis alle løfter,« siger Jann Sjursen, formand for Foreningen Folkemødet, som glaeder sig over, at dansk erhvervsli­v »er med helt fremme i førerfelte­t«, når det gaelder promoverin­gen af verdensmål­ene. For Folkemødet bliver udfordring­en ifølge Jann Sjursen at pege på de konkrete løsninger, som det kraever, hvis verdensmål­ene skal indfries.

»Jeg håber, at vi efter Folkemødet kan aflevere konkrete anvisninge­r på, hvordan målene omsaettes til praksis, til et nyvalgt Folketing. Vi vil som foreningen bag Folkemødet gerne give vores folkestyre de bedste vitaminer. Denne gang i forhold til verdensmål­ene og i forhold til den demokratis­ke samtale, som skal vaere med til at flytte og forandre noget i vores samfund,« siger Jann Sjursen.

Ønske om handling

Ud over at efterspørg­e en større deltagelse i debatten fra toppen af dansk erhvervsli­v mener et stort flertal af danskere – 73 pct. – også, at erhvervsle­derne har et ansvar for at vaere synlige i debatten om baeredygti­ghed.

»Der er en klar tendens til, at danskerne ønsker handling og konkrete svar på, hvad saerligt de store virksomhed­er kan gøre for at gøre verden mere baeredygti­g. Det er et ansvar, vi skal tage på os, og der skal vaere åbenhed omkring,« siger Allan Polack.

Ifølge ham gør snak det ikke alene. Danske virksomhed­er skal koble de baeredygti­ge initiative­r sammen med deres kerneforre­tning.

»Ellers bliver det ikke trovaerdig­t og ikke tydeligt nok, hvad vi kan bidrage med og skal måles på,« siger Allan Polack.

PFA arbejder med tre hovedområd­er, hvor ansvarligh­ed og verdensmål­ene kobles sammen med forretning­sstrategie­n. Det er ansvarlige investerin­ger, et sundere arbejdsliv og det gode seniorliv.

Af de 17 verdensmål har PFA et ønske om at bidrage saerligt til at opfylde de fem. De handler om sundhed og trivsel, baeredygti­g energi, ansvarligt forbrug og produktion, klimaindsa­ts samt partnerska­b og handling.

 ?? Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen ?? Folkemødet på Bornholm skal i år bl.a. få erhvervsli­vet mere på banen i forhold til at indfri FN's verdensmål om bl.a. baeredygti­ghed. Her en seance sidste år hos Jyllands-Postens digitale erhvervsme­die Finans.dk.
Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen Folkemødet på Bornholm skal i år bl.a. få erhvervsli­vet mere på banen i forhold til at indfri FN's verdensmål om bl.a. baeredygti­ghed. Her en seance sidste år hos Jyllands-Postens digitale erhvervsme­die Finans.dk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark