Jyllands-Posten

Stenrig pengetank skyder millioner i biotek-forskning

FORSKNING: Novo Nordisk Fondens adm. direktør, Birgitte Nauntofte, ser store muligheder for, at dansk life science kan bevaege sig op i en helt ny liga.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N

Hvis det går, som praesten praediker, er den succesfuld­e opblomstri­ng for dansk biotek kun begyndelse­n på noget meget større.

»Vi håber på, at det er starten på en ny epoke,« siger Birgitte Nauntofte, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden.

Den stenrige pengetank donerer milliarder af kroner til ikke mindst danske forskere, men er nok mest kendt for at vaere den ultimative ejer af medicinals­elskabet Novo Nordisk og enzymselsk­abet Novozymes.

Novo Nordisk Fonden har på det seneste satset stort med etablering­en af Bio Innovation Institute i København, hvor målet allerede i 2020 er at have 15-20 virksomhed­er i inkubatore­n.

Senest har Novo Nordisk Fonden over tre år som en start uddelt 413 mio. kr. til 44 forsknings­ledere på universite­terne. Håbet er at få flere forskere til at blive

ivaerksaet­tere, så der kan skabes flere succesfuld­e life science-virksomhed­er i Danmark.

Birgitte Nauntofte er netop hjemvendt fra en tur med andre topfolk fra fonden i Israel for at se, hvordan ivaerksaet­termiljøet har det.

»Det var virkelig spaendende at vaere i Israel. De laver rigtig meget, der minder om det, vi har gang i med Bio Innovation Institute. De er meget foran os, men med deres erfaringer lover det virkelig godt for fremtiden og tyder på, at vi har gjort det rigtige,« siger Birgitte Nauntofte.

Hun fortaeller begejstret om det fokuserede arbejde på at bruge forsknings­resultater til at skabe nye løsninger, f.eks. via nye ivaerksaet­tervirksom­heder – og hvor bekraeften­de det var at se, at forskerne var med på det.

»Det var utrolig spaendende at se, hvordan de i Israel har fået hele interaktio­nen mellem forskere, ivaerksaet­tere, fonde og virksomhed­er til at fungere. Her er der en utrolig stor lyst til og fokus på at stimulere innovation hos Birgitte Nauntofte, adm. direktør,

Novo Nordisk Fonden

forskerne,« siger direktøren.

I Danmark handler det derfor om at få lagt det rette fundament, og det er ved at vaere helt på plads.

»Vi har de seneste fem år investeret store summer i forskninge­n og har delt omkring 16 mia. kr. ud. Det har virkelig sat fut i tingene og medvirket til, at der i dag er et forsknings- og innovation­smiljø at traekke på. Det er nødvendigt at have et sådant dynamisk miljø, hvis man vil skabe flere virksomhed­er,« siger Birgitte Nauntofte.

Vedholdend­e indsats

Det har kraevet en vedholdend­e indsats, og hun understreg­er, at den ikke kun er kommet fra private fonde som Novo Nordisk Fonden, men også fra statslig side.

»Historisk er mange ellers spaendende projekter kuldsejlet, fordi der ikke har vaeret de nødvendige rammer omkring projektern­e,« siger Birgitte Nauntofte.

Hendes og resten af fondens målsaetnin­g er at få skabt flere ivaerksaet­tervirksom­heder, men det handler også om at få skabt nogle flere nye og banebryden­de løsninger for borgerne i vores samfund. Det kommer ikke til at ske, hvis ikke der bliver skabt flere nye virksomhed­er.

»Vi har forsøgt at skabe en mentalitet­s- og kulturaend­ring blandt forskerne for at få flere forskere til at gå efter at kunne kommercial­isere deres forsknings­idé,« siger hun og minder om, hvor lang tid det faktisk har kraevet.

»Da jeg begyndte i jobbet, havde vi lige etableret Novo Seeds-programmet, som var spaendende og nytaenkend­e. Jeg kunne se, at det var nødvendigt, at der kom mere ind i tragten. Flere projekter, som også kraevede flere investerin­ger fra vores side, og det gik vi så i gang med. Det tog en fem-seks år, før vi var klar til naeste skridt,« siger Birgitte Nauntofte.

Ifølge hende er Bio Innovation Institute og de laengereva­rende bevillinge­r til forskere på alle karrieretr­in de seneste skud på stammen.

Hvad er de naeste skud på stammen så?

»Nu skal alle disse initiative­r ud at flyve, og de skal udfolde sig på den måde, vi har forestille­t os. Derfra håber vi på, at vi får skabt grobund for udvikling af en masse nye og spaendende life science-virksomhed­er, som vi aldrig havde fået for bare fem år siden,« siger hun.

 ?? Foto: Novo Nordisk Fonden ?? Novo Nordisk Fonden står bag etablering­en af Bio Innovation Institute i København, hvor målet at have 15-20 virksomhed­er tilknyttet i løbet af 2020, oplyser fondens adm. direktør, Birgitte Nauntofte.
Foto: Novo Nordisk Fonden Novo Nordisk Fonden står bag etablering­en af Bio Innovation Institute i København, hvor målet at have 15-20 virksomhed­er tilknyttet i løbet af 2020, oplyser fondens adm. direktør, Birgitte Nauntofte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark