Jyllands-Posten

Dansk havvind er på vej mod fjerne kyster

Danmark har en vigtig rolle at spille i verdens grønne omstilling.

- JØRN FREDSGAARD SØRENSEN

Over hele verden er man i fuld gang med at gøre sig mindre afhaengige af fossile braendstof­fer, og det forventes, at vindenergi vil spille en stigende rolle i energiomla­egningerne. Isaer havvind spås en lysende fremtid med mere end en femdobling af kapacitete­n frem mod 2030.

Det er godt nyt for Danmark, for vi har nogle af verdens førende aktører på området. Men det er altafgøren­de at sikre, at de danske virksomhed­er konstant hører til blandt de mest konkurrenc­edygtige på området.

Kraftvaerk­er til havs

Havvindmøl­leparker har hidtil vaeret udbredt i Nordsøen. Helt i front ligger Storbritan­nien, der gang på gang har slået rekorderne for, hvor store havvindmøl­leparker kan blive. Senest med Hornseapar­ken, der skal producere grøn strøm til 1 mio. britiske husstande – og med et solidt dansk aftryk. Det kommer der også til at vaere, når havvind nu bevaeger sig mod fjernere kyster.

Taiwan er første stop på ruten, men også Japan og Sydkorea forventes snart at laegge havbund til kabler, fundamente­r og møller med dansk indhold. Håbet er, at det amerikansk­e marked følger lige efter. Kina bliver med stor sandsynlig­hed det største marked, men kineserne favorisere­r egne producente­r – de har dog vist stor interesse for at bruge komponente­r fra danske underlever­andører.

De danske aktører er med helt fremme, for det er altafgøren­de at vaere blandt de første, der planter flaget på nye markeder. Beviser man sit vaerd i første runde, høster man vigtige erfaringer og stordrifts­fordele til opførelsen af de naeste parker.

Førende virksomhed­er

Danmark er velsignet med verdens førende vindmøllep­roducenter, Vestas, MHI Vestas og Siemens Gamesa, og en lang raekke højt specialise­rede underlever­andører. Men den danske vindsucces er også forankret i et omfattende økosystem, der også omfatter Ørsted og CIP, der hører til blandt verdens førende bygherrer inden for offshore-vind. Hertil kommer testfacili­teter i Thy og på Lindø Offshore Renewables Center, samt at danske fonde og pensionska­sser tilbyder grønne vaekstmidl­er i form af finansieri­ng. Dette grønne habitat beskaeftig­ede 33.000 medarbejde­re, eksportere­de for 54 mia. kr. og bidrog med 2 pct. af Danmarks bnp sidste år, viser tal fra Wind Danmark.

Men parallelt med kampen om markedsand­ele raser kampen om arbejdspla­dserne, og hvis danske virksomhed­er skal vinde flere ordrer i udlandet, må de spille efter lokale regler. Mange lande kraever nemlig opbygning af lokale underlever­andører eller giver en højere pris på strømmen, hvis en del af indholdet til møllerne produceres lokalt.

Flere i hvide skjorter

Danske vind-virksomhed­er har derfor allerede etableret produktion i Kina, USA, Tyskland, Tyrkiet, Storbritan­nien, Indien, Mexico og Brasilien, og flere udflytning­er vil følge efter. Vi må derfor indstille os på, at de danske vindmøllea­rbejdsplad­ser fremover kommer til at inkludere faerre maend i blå kedeldragt­er og flere i hvide skjorter.

Det er i Danmarks interesse at bibeholde job med stor vaerditilv­aekst. Det gør vi ved at holde hele det danske økosystem omkring vind-branchen konkurrenc­edygtigt. For med lokal produktion i andre lande får de danske selskaber også adgang til vaekstmidl­erne i andre landes systemer. Det kan gøre det attraktivt at flytte flere funktioner ud til andre lande. Det er således ikke bare virksomhed­erne, der konkurrere­r. Det gør de omkringlig­gende systemer også.

Finansieri­ng

Adgangen til finansieri­ng er blevet en afgørende succespara­meter, og her har danske statsinsti­tutioner som Vaekstfond­en, IFU og EKF en vigtig rolle at spille. Til eksempel blev Hornseapar­ken opført med kapital fra danske pensionska­sser og med verdens hidtil største betalingsg­aranti på 6,7 mia. kr. fra EKF.

Det er derfor vigtigt, at vi vedligehol­der og styrker de systemer og institutio­ner, som understøtt­er den danske vind-succes ved – som i dag – at forbinde aktørerne og samarbejde med producente­r, finansiell­e institutio­ner og myndighede­r i indog udland. Det sikrer en grøn omstilling med størst muligt dansk indhold.

Det gode er, at vi allerede har redskabern­e – vi behøver ikke at opfinde nye. Men i den internatio­nale konkurrenc­e er det vigtigt altid at vedligehol­de vaerktøjsk­assen og sikre, at man har de rette folk til at bruge den. EKF Danmarks Eksportkre­dit bistår danske virksomhed­er med finansieri­ng af eksport. Laes mere på ekf.dk

 ?? Foto: Polfoto ?? Taiwan er første stop på ruten, men også Japan og Sydkorea forventes snart at laegge havbund til kabler, fundamente­r og møller med dansk indhold.
Foto: Polfoto Taiwan er første stop på ruten, men også Japan og Sydkorea forventes snart at laegge havbund til kabler, fundamente­r og møller med dansk indhold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark