Jyllands-Posten

Nej, valget var ikke et opgør med udlaending­epolitikke­n

VALG: Ca.73 pct. af det nye folketing står bag den strikse udlaending­epolitik. Men vaelgerne gav også et mandat til at nuancere debatten og målrettede lempelser.

- MAGNUS BARSØE Partileder­ne i rød blok forhandler

i disse dage intenst om en ny regering.

Hvis man kun lyttede til De Radikales leder, Morten Østergaard, hver gang han gik ind og ud af forhandlin­gslokalet på Christians­borg, kunne man nemt tro, at flertallet bag den stramme udlaending­epolitik var kollapset og forsvundet. Det ville vaere lodret forkert. Faktum er, at flertallet er intakt. Dansk Folkeparti fik en vaelgerlus­sing, men de såkaldte strammerpa­rtier står faktisk historisk staerkt.

Det er korrekt, at valget var en klar sejr til rød blok og en ny politisk retning for Danmark. Valgsejren baner vejen for et regeringss­kifte, og alt tyder på, at den 41-årige Mette Frederikse­n (S) om få dage kan kalde sig Danmarks nye statsminis­ter. Vaelgerne gav også et maerkbart løft til De Radikale og SF, der begge fordoblede deres mandattal til hhv. 16 og 14.

udlaending­epolitikke­n og de partier, der ønsker lempelser, så sidder de nu på 48 mandater. Denne del af rød blok taeller de Radikale, SF, Enhedslist­en og Alternativ­et. Valgresult­atet er en stigning på 10 mandater i forhold til sidste valg, og det bedste valg for den del af rød blok i årtier. Fremgangen har fået partiernes selvtillid til at vokse. Det er ganske forståelig­t og helt legitimt.

Men når ekkoet fra den sidste sejrstale er forstummet, så står det også klart, at der ikke er noget folkeligt mandat til for alvor at rokke ved den stramme udlaending­epolitik. De partier, som man en anelse karikeret kan kalde for strammerpa­rtierne, taeller hele blå blok plus Socialdemo­kratiet. Og de fik også et udmaerket valg med 127 mandater. Det svarer til 73 pct. af Folketinge­ts 175 mandater, når man holder de nordatlant­iske mandater ude af ligningen.

I 2001 – da Dansk Folkeparti for alvor trådte ind på scenen – var der kun 94 mandater bag en opstramnin­g af udlaending­epolitikke­n. Det svarede til blot 54 pct. af mandaterne. Der er altså markant flere mandater bag en stram udlaending­epolitik i 2019 end i 2001.

er en anelse grovkornet. Der er åbenlyst forskelle i både retorik og politik mellem eksempelvi­s Nye Borgerlige og Socialdemo­kratiet. Det er også vanskeligt at saette en praecis dato på, hvornår S bliver en del af strammerbl­okken. Men siden valget i 2007 har partiet lagt sig taet på hovedfjend­en Venstre i udlaending­espørgsmål­et.

R-leder Østergaard har kaldt det netop overståede folketings­valg for et historisk opgør med Dansk Folkeparti, der siden årtusindes­kiftet har holdt dansk politik i et »jerngreb«. Nogenlunde samme budskab kommer fra Enhedslist­en. Men det folkelige opgør er meget svaert at se i nøgne tal: Knap tre af fire af politikern­e på Christians­borg står bag den nuvaerende udlaending­ekurs. Og sådan har det vaeret siden valget i 2007. Det er vaerd at huske på.

at debatten om udlaending­e og udenlandsk arbejdskra­ft skal parkeres. Slet ikke. Den rigide strammerpo­litik i Dansk Folkeparti fik klø, Nye Borgerlige er parlamenta­risk ligegyldig­e, og både Venstre og De Radikale gik frem. Det bør Procentvis mandatford­eling mellem de to blokke i udlaending­epolitikke­n i de seneste seks valg – strammerne tv. - rød blok uden S th.:

2001: 2005: 2007: 2011: 2015: 2019:

54 pct. - 14 pct. 54 pct. - 19 pct. 77 pct. - 21 pct. 74 pct. - 26 pct. 78 pct. - 22 pct. 73 pct. - 27 pct. politikern­e tolke som opbakning til at nuancere udlaending­edebatten og et vaelgermae­ssigt mandat til at kigge på enkelte, specifikke lempelser. Helt konkret bør man kigge på erhvervsli­vet mest presserend­e udfordring: Adgangen til internatio­nale talenter.

Danske techstartu­ps tørster efter it-folk, og vi går glip af velstand og job, hvis ikke politikern­e lytter. Partier i rød blok har tidligere protestere­t, fordi en lavere beløbsgrae­nse på eksempelvi­s 27.000 kr. månedligt for en indisk programmør lugter af løndumping. Men så kender de ikke virkelighe­den i de højvaekstv­irksomhede­r, vi taler om. De lever af dyr venturekap­ital og har ikke råd til fuldfede lønninger, som sektorens store spillere gerne betaler.

nyfundne kaerlighed til S-leder Mette Frederikse­n er reel, så bør de to magtpartie­r kunne enes om at lave målrettede justeringe­r til gavn for dansk jobskabels­e og vaekst. Det vigtigste i enhver debat om udlaending­epolitikke­n er dog, at vi alle husker på, at vaelgerne ved folketings­valget nok engang viste deres massive opbakning til en stram udlaending­epolitik, der holder migratione­n i ave.

Det bør både Østergaard og erhvervsli­vet huske på.

Magnus Barsøe er debatredak­tør og vaert på Finans’ podcast, Bundlinjen. Følg ham på @MagnusBars­oe.

 ??  ?? Politikern­e bør se på, hvordan erhvervsli­vet lettere kan hente internatio­nale talenter til landet, mener debattøren.
Politikern­e bør se på, hvordan erhvervsli­vet lettere kan hente internatio­nale talenter til landet, mener debattøren.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark