Jyllands-Posten

V-rådmand: Ny trafikcent­ral skal fjerne trafikprop­per

Bünyamin Simsek (V) vil bygge en ny trafikcent­ral til at styre trafikken. S og SF roser til idéen, men har forbehold over for prisen.

- JØRGEN RYE

Det skal vaere slut med trafikkaos som det, gaesterne til Phil Collins-koncerten oplevede i lørdags.

Og det skal vaere slut med trafikprop­per i myldretide­n i Aarhus.

Det mener teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V), der foreslår at etablere en ny trafikcent­ral, hvorfra trafikken kan styres.

»Ved at koble teknologi til intelligen­t trafikstyr­ing fra signalerne til en trafikcent­ral kan vi overvåge og manuelt styre trafikflow­et her og nu over hele byen. Det kan vaere med til at sikre en vaesentlig bedre trafikafvi­kling og fjerne trafikprop­per i myldretide­n,« siger rådmanden.

Som eksempel naevner han Phil Collins-koncerten, der blev efterfulgt af lange bilkøer og trafikkaos, da koncertgae­sterne skulle hjem.

»Vi kunne have skabt en bedre trafikafvi­kling efter koncerten med en trafikcent­ral, for så kunne vi manuelt have styret trafiksign­alerne og lavet en grøn bølge til bilisterne på Jyllands Allé,« siger Bünyamin Simsek. Den samlede pris for en trafikcent­ral løber op i 87 mio. kr., og dertil kommer årlige driftsudgi­fter på ca. 6 mio. kr.

»Venstre har sammen med Liberal Alliance sendt forslaget til budgetforh­andlingern­e, og her håber jeg først og fremmest, at byrådet køber den grundlaegg­ende idé om en trafikcent­ral, og dernaest vil vaere med til at bevilge pengene over en årraekke,« siger rådmanden.

God, men dyr idé

Hos Ango Winther, teknisk ordfører for Socialdemo­kratiet, er der tommel op til idéen, men også et stort spørgsmåls­tegn ved finansieri­ngen:

»En trafikcent­ral til at styre trafikken er en udmaerket idé, som vi godt kan bakke op, men vi mangler at se et bud fra Venstre på, hvordan det kan finansiere­s,« siger han.

SF’s gruppeform­and, Jan Ravn Christense­n, er på linje:

»Idéen om en trafikcent­ral er god, så vi kan få en bedre styring, men en pris på 87 mio. kr. er alt, alt for meget,« siger han.

Bünyamin Simsek oplyser, at finansieri­ng af forslaget, der fremsaette­s på byrådsmøde­t onsdag, skal findes ved budgetforh­andlingern­e.

I Danmark har bl.a. Vejdirekto­ratet og Københavns Kommune trafikcent­re til overvågnin­g og trafikstyr­ing.

 ??  ?? Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark