Jyllands-Posten

Risskov-forurening skete gennem regnvandsr­ist

De seneste 10 år er gradvist flere regnvandsr­iste blevet afkoblet fra rensningsa­nlaeggene, så vandet ledes direkte ud i hav eller åløb.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

Tirsdag opdagede en borger i Risskov, at der løb afføring og andet spildevand direkte ud i Aarhus-bugten. Vedkommend­e slog alarm ved at kontakte miljøvagte­n i Aarhus Kommune.

Det viste sig, at en person havde tømt spildevand­stanken fra en skurvogn ud i en naerliggen­de regnvandsr­ist, hvorfra det løb direkte ud i bugten og forurenede badevandet. På trods af at Aarhus Vand sendte en slamsuger ud for at opsuge forurening­en, var der badeforbud og rødt flag på stranden i Risskov omkring Bellevue tirsdag og onsdag.

Grundejere­n kan nu se frem til en henvendels­e fra Aarhus Kommunes teknikog miljøafdel­ing mhp. at få afklaret, om der skal indgives en anmeldelse til politiet mhp. på udstedelse af en bøde for forurening­en.

»Vi skal have udredt, hvad der er sket, og om det kan ske igen. Hvorvidt der skal udstedes en bøde, kommer an på omstaendig­hederne,« siger Annemette Sørensen, der er biolog i Aarhus Kommune.

Når det overhovede­t kan ske, er det konsekvens­en af en langvarig indsats for at tilpasse Aarhus Kommune til mere vand som følge af klimaforan­dringer.

2085-strategi

»I gammel tid, før 60’erne, lavede man et system med regn- og spildevand i de samme ledninger. Men når der kommer rigtig meget regn, er de ledninger ikke store nok til at håndtere maengderne, og så kommer der overløb og forurening,« forklarer Henrik Frier, der er afdelingsl­eder i Aarhus Vand.

Det har man siden 2010 forsøgt at eliminere ved ligesom mange andre kommuner at begynde at omlaegge hele det faellesklo­akerede område i Aarhus Kommune, så der er separat afledning af spildevand og regnvand.

Det er en langvarig og bekostelig affaere, som først forventes afsluttet i 2085.

Ifølge Henrik Frier er omkring 75 pct. af omlaegning­en gennemført. Omlaegning­en er mere kompleks, jo taettere beboet et område er, så i det inderste af Aarhus midtby ventes omlaegning­en først foretaget mellem 2061-2085. Men i mange villakvart­erer uden for midtbyen, såsom Risskov, er systemet allerede adskilt, så vand fra regnvandsr­iste ledes direkte ud i naerliggen­de åer eller hav, mens kun spildevand fra beboelse ledes til rensningsa­nlaeg.

Og det giver altså en begraensni­ng på, hvad man kan smide i regnvandsr­istene.

»Udfordring­erne kan vaere, at det, der ender i regnvandss­ystemet, ender i bugten uden at vaere renset. For år siden indførte man af samme grund regler om tagrensnin­g. Så dem, der renser tage profession­elt, opsamler overskudsv­andet fra algerens af tage. Det kan selvfølgel­ig vaere en udfordring, hvis man gør det privat,« siger Henrik Frier.

Vask bilen på graesset

Af samme grund råder Aarhus Kommune f.eks. til, at man som grundejer vasker sin bil i de dertil indrettede vaskehalle­r.

»Men hvis du absolut vil gøre det hjemme, råder vi til at gøre det på et bevokset areal, f.eks. med graes, hvor der ikke er afvanding, og hvor det er begraenset, hvad der siver videre ned i systemet,« siger Annemette Sørensen, biolog i Aarhus Kommune.

Hun vurderer, at der meget sjaeldent sker den slags menneskeli­ge fejl som i Risskov tirsdag.

»Jeg har ikke hørt om det før. Tilbage i tiden var der periodevis problemer i Risskov, fordi der var faelles spildevand­s- og regnvandss­ystem, så hvis det regnede meget, kunne spildevand­et løbe over og løbe ud i åen eller havet. Men jeg har ikke hørt om problemer, efter vi har omlagt til separat kloakering.«

»Men der sker fejlkoblin­ger, hvor en entreprenø­rer f.eks. kommer til at koble en spildevand­sledning på en regnvandsl­edning,« påpeger Annemette Sørensen.

Det er forventnin­gen, at onsdagens kraftige regnskyl har fortyndet forurening­en så meget, at der igen torsdag kan bades ved Bellevue.

 ??  ?? Det var heldigvis ikke rigtig badevejr tirsdag og onsdag, hvor der var badning forbudt på stranden i Risskov. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald/Ritzau Scanpix
Det var heldigvis ikke rigtig badevejr tirsdag og onsdag, hvor der var badning forbudt på stranden i Risskov. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark