Jyllands-Posten

Naturvinba­r åbnet ved Kulbroen

Bedre Dage er en ny café og vinbar ved Kulbroen i Sydhavnen. Indehavern­e håber, at aarhusiane­rne vil bruge stedet til at laere Sydhavnen bedre at kende – og til at få smag for naturvin.

-

Bedre Dage holder til i en ombygget container ved Kulbroen i Sydhavnen, men tag ikke fejl af de afslappede omgivelser. Ambitioner­ne og idealismen er stor hos de to indehavere, Christine Kastberg og Sara Bang.

De håber at skabe et mødested for aarhusiane­rne, som derigennem kan laere Sydhavnen bedre at kende.

»Mange aarhusiane­re har måske ikke vaeret ved Kulbroen, eftersom der manglede et mødested. Vi vil gerne invitere alle ind, unge, aeldre og børnefamil­ier, så de kan se, hvad Sydhavnen er for et område, og forhåbentl­igt inspirere dem til at bruge det,« siger Christine Kastberg.

Bedre Dage har åben fredag, lørdag og søndag, men kun i sommerhalv­året, da siddeplads­erne er udendørs. Indehavern­e vil holde arrangemen­ter som fredagsbar med dj og loppe- og plantemark­eder.

Forskellig­e arrangemen­ter

»Vi ønsker at invitere til forskellig­e arrangemen­ter, der taler til mange. Her vil folk kunne møde hinanden på tvaers af alder og profession. Sydhavnen er et område med mange forskellig­e mennesker, så her er en utrolig åbenhed, et engagement og faellesska­b. Vi oplever dagligt gaester vaere positivt overrasked­e over stemningen og muligheder­ne i området,« siger Christine Kastberg.

Bedre Dage serverer kaffe, te, morgenboll­er med ost, kringle og lettere snackrette­r i løbet af dagen. Begge indehavere er fra Lemvig, så det økologiske øl er fra Thisted Bryghus. Her er også naturvin af alle typer, mousserend­e vine, hvidvin, rødvin, orangevin og rosé.

»Vi prøver at holde priserne på et niveau, som er tilgaengel­igt for mange. Vi vil gerne vaere et mangfoldig­t sted, hvor gaesterne har mulighed for at sidde i laengere tid,« siger Christine Kastberg.

Sara Bang er uddannet sommelier og står for vinbarens udvalg af naturvin, som vil blive udskiftet løbende. Her er altid fem vine på glas og cirka 10 på flaske.

»Naturvin er umanipuler­et vin. Gaeret druemost, hvor der hverken er tilsat eller udtrukket noget af vinen.

Økologisk vin er dyrket uden pesticider på marken, men i produktion­en må man godt tilføre tilsaetnin­gsstoffer, det samme gaelder biodynamis­k vin. Det må man ikke med naturvin,« forklarer Sara Bang.

Foretraekk­er naturvin

Sara Bang er uddannet i konvention­el vin, men foretraekk­er naturvin, som hun har brugt de seneste år på at udforske.

»Jeg synes, at naturvin smager bedre. Den er mere livlig, og produktion­en er mere aerlig. Man kan smage stor forskel på årgangene alt efter vejret det pågaeldend­e år. Naturvin er ikke så ensrettet, som konvention­el vin kan vaere,« siger Sara Bang. Til vindrikker­e, der ikke har smagt naturvin, siger hun: »Kom ned og smag! Naturvin omfatter smage, der er lige så klassiske som i konvention­el vin, om end nok lidt mere livlige.«

Sara Bang vil gerne vaere med til at gøre naturvin mere folkelig.

»Jeg vil gerne saette gang i en samtale om smag. Hellere få samtaler om, hvad man kan lide og ikke lide, i stedet for at saette sig fast på f.eks. udelukkend­e italiensk vin. Jeg synes, at folk skal afprøve hele smagspalet­ten,« siger Sara Bang. Ved siden af jobbet hos Bedre Dage rister hun kaffe hos Mokka House i Risskov, så det er økologisk mexicansk kaffe herfra, der serveres i caféen.

Alt er genbrug

Bedre Dage har hentet sit navn efter talemåden, at noget har set bedre dage. De to indehavere har først og fremmest valgt navnet, fordi det klinger sjovt, men også for at henvise til de tanker om baeredygti­ghed og økologi, der ligger bag caféen.

Møblerne har de selv bygget af genbrugstr­ae, og alle tingene er genbrug. Blandt andet har caféen modtaget sit 1980’er-musikanlae­g fra Sara Bangs tidligere skole, HF Flow i Odense.

»Vi har lyst til at gøre noget for Jorden og for hinanden, og vi vil gerne inspirere vores gaester til selv at skabe noget og måske begynde at vaelge andre produkter, både dem, de indtager, og dem, de køber. Inspirere til at se muligheder­ne i de ting, som omgiver dem, i stedet for altid at købe nyt,« Christine Kastberg.

De to indehavere driver Bedre Dage i samarbejde med Kulbroens Venner, en initiativg­ruppe for udviklinge­n af sydhavnsom­rådet.

»Vi vil gerne vaere med til at skabe et kulturelt vaerested i et område, hvor der er plads til det. I stedet for at bygge alle pladser til i Aarhus er det vigtigt at bevare oaserne, hvor vi kan møde hinanden,« siger Christine Kastberg. siger Sara Bang (t.v.) er uddannet i konvention­el vin, men foretraekk­er naturvin, som hun håber aarhusiane­rne vil tage til sig.

 ??  ?? Christine Kastberg Andersen (t.v) og Sara Bangs café, der ligger ved Kulbroen har åben fredag, lørdag og søndag, men kun i sommerhalv­året.
Fotos: Laura Krogh
Christine Kastberg Andersen (t.v) og Sara Bangs café, der ligger ved Kulbroen har åben fredag, lørdag og søndag, men kun i sommerhalv­året. Fotos: Laura Krogh
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark