Jyllands-Posten

Udvalg: Flere AUH-spareforsl­ag bør ikke gennemføre­s

Regionsråd­spolitiker­e afviser flere spareforsl­ag fra afdelinger på Aarhus Universite­tshospital og accepterer samtidig, at hospitalet dermed ikke helt når sparemålet på 150 mio. kr.

- MARIA DALHOFF

Det går ikke at aflyse nyresyge patienters mulighed for hjemmedial­yse eller at lukke for robotkirur­gi på mave-tarmområde­t.

Det besluttede hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d på et ekstraordi­naert møde tirsdag. På mødet diskutered­e politikern­e seks konkrete spareforsl­ag fra Aarhus Universite­tshospital (AUH), som skal spare 150 mio. kr. i 2019. Kun to af forslagene blev godkendt som fremlagt af hospitalsl­edelsen på AUH.

»Forslagene viser med grum tydelighed, hvor hårdt et økonomisk pres AUH er underlagt. De har vaeret nødt til at foreslå besparelse­r, som er til ulempe for patientern­e,« siger Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d.

Det er ifølge Henrik Gottlieb Hansen et enigt hospitalsu­dvalg, som bl.a. ikke vil acceptere forslaget fra Afdelingen for Nyresygdom­me om at droppe hjemmedial­yse, herunder såkaldt hjemmehaem­odialyse, som ellers ifølge afdelingsl­edelsen ville give en besparelse på 357.000 kr. i 2019 og 860.000 kr. i 2020.

Besparelse på mad

Spareforsl­aget var et af i alt seks forslag af politisk karakter, og disse forslag skulle derfor drøftes af politikern­e, før de eventuelt kunne effektuere­s. Politikern­e aflyste også et forslag om midlertidi­g lukning af en robot til robotkirur­gi på mave- og tarmområde­t. Forslaget blev ikke godkendt af hensyn til hospitalet­s profil som forsknings­hospital.

Udvalget sagde omvendt o.k. til et forslag om at lade laegemidde­lindustrie­n betale for medicin ved forsøgsbeh­andlinger. Forslaget forventes at kunne give en besparelse på 12,8 mio. kr. i 2019 og udgør dermed langt den største post af de seks konkrete spareforsl­ag til i alt 14,4 mio. kr. Derudover sagde hospitalsu­dvalget også ja til, at det fremover kun er den ene af foraeldren­e til et barn, som er indlagt på hospitalet, der vil få maden under opholdet betalt.

»Men vi skal sørge for, at det ikke er en ordning, hvor besparelse­n bliver aedt op af administra­tion. Samtidig skal vi også sørge for, at modellen bliver implemente­ret på alle hospitaler i Region Midtjyllan­d,« siger Henrik Gottlieb Hansen, som påpeger, at hospitalsu­dvalget ikke godkender alle seks forslag, og at AUH dermed ikke når helt i hus med sparemålet.

»Det manglende beløb foreslår vi at lade indgå i det store regnestykk­e, der bliver i forbindels­e med at opnå økonomisk balance på hospitalet i løbet af de naeste fire år. Vi har selvfølgel­ig også hørt de mange tilsagn, der er kommet fra en bred vifte af partier på Christians­borg i løbet af valgkampen om at hjaelpe med til at løse økonomien i de nye hospitalsb­yggerier. Det er der brug for,« siger Henrik Gottlieb Hansen.

Ekstra omkostning­er

Årsagen til de økonomiske udfordring­er på AUH er bl.a. afledt af yderligere omkostning­er på ca. 1 mia. kr. til ibrugtagni­ng og indflytnin­g i det nybyggede hospital i Skejby. AUH-økonomien er også påvirket af, at Region Midtjyllan­d for netop at få lov til at opføre hospitalsu­dvidelsen samtidig acceptered­e et effektivis­eringskrav på 8 pct. om året på AUH.

Det samlede sparekrav er på 425 mio. kr. årligt, men regionsråd­et har givet AUH lov til at overføre en del af besparelse­rne til de kommende år. Dermed når sparekrave­t for 2019 ned på 150 mio. kr. De penge finder AUH-ledelsen på en raekke områder. Ifølge sparekatal­oget er der indført et totalt udgiftssto­p på udvalgte områder, hvilket henter 15 mio. kr. på budgettet i år. Derudover skal der spares 10 mio. kr. på forskellig­e tvaergåend­e spareforsl­ag, som eksempelvi­s sengelukni­nger og bedre arbejdstid­splanlaegn­ing. 109 mio. kr. hentes på bl.a. personalen­edskaering­er.

Forretning­sudvalget behandler indstillin­gen fra hospitalsu­dvalget 18. juni, og forslagene vedtages endeligt på et møde i regionsråd­et 26. juni.

 ??  ?? Aarhus Universite­tshospital skal spare 150 mio. kr. i 2019. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Aarhus Universite­tshospital skal spare 150 mio. kr. i 2019. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark