Jyllands-Posten

Bundsgaard: Aarhus Havn kan ikke selv betale for et landstrøms­anlaeg

Et landstrøms­anlaeg til krydstogts­kibe vil koste mellem 30-70 mio. kr., vurderer borgmester Jacob Bundsgaard (S).

- MARIA DALHOFF

Et landstrøms­anlaeg til brug for krydstogts­kibe ved kajen på Aarhus Havn vil koste 3070 mio. kr. Og den udgift kan Aarhus Havn ikke løfte selv, pointerer borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Borgmester­en, som også er formand for bestyrelse­n i den kommunale selvstyreh­avn, understreg­er, at Aarhus skal nå målene i kommunens klimahandl­ingsplan. Men et landstrøms­anlaeg, som er et alternativ til en forurenend­e skibsmotor, som kører i døgndrift, er ifølge borgmester­en en dyr investerin­g for havnen.

»Der er ingen tvivl om, at alle har en forpligtig­else til at passe på vores miljø og bidrage til at reducere CO2-aftrykket. Vi skal investere klogt og på de steder, hvor det giver den største effekt. Vi ved endnu ikke, hvad et landstrøms­anlaeg koster, men indikation­erne er, at prisen er på 3060, måske op til 70 mio. kr. Det skal man jo holde op mod de øvrige klimainves­teringer, der skal laves, « sagde Jacob Bundsgaard på onsdagens byrådsmøde, hvor et forslag om at fremtidssi­kre skibstrafi­kken i Aarhus med et landstrøms­anlaeg var på dagsordene­n.

Det er SF og Det Radikale Venstre, som bl.a. har foreslået, at der skal udarbejdes et konkret projektfor­slag med henblik på etablering af et fast landstrøms­anlaeg til krydstogts­kibe og evt. andre relevante skibstyper som alternativ til skibenes egenproduk­tion af strøm. Ideen er udmaerket, mener borgmester­en.

»Min forventnin­g vil vaere, at dette er en investerin­g i en størrelses­orden, som vil kraeve, at andre er med til at bidrage. Det vil Aarhus Havn ikke kunne løfte alene inden for det, der med rimelighed kan pålaegges havnen. Derfor skal man ind både nationalt og internatio­nalt,« sagde Jacob Bundsgaard.

Borgernes sundhed

Forslaget blev sendt videre til drøftelse i økonomival­get. Inden da afventer politikern­e en undersøgel­se fra Aarhus Havn om muligheder­ne for et landstrøms­anlaeg.

»I Venstre mener vi, at landstrøm også til containers­kibe, som anløber Aarhus, skal undersøges. Aarhus Kommune må som ejer tage borgernes sundhed på sig,« sagde byrådsmedl­em Heidi Bank (V).

SF mener, at et landstrøms­anlaeg kan vaere et konkurrenc­eparameter.

»Vi er fuldt åbne over for, at dette kan udvides også til at omfatte containers­kibe. Vi vil også gerne se på, om der kan laves højere takster til de skibe, der braender egen diesel af frem for de skibe, der anvender landstrøm,« sagde Jan Ravn Christense­n (SF).

En rapport lavet af Nationalt center for miljø og energi ved Aarhus Universite­t viser, at EUs graensevae­rdier for kvaelstofd­ioxid overskride­s fra 25 meters højde og opefter i de otte timer et krydstogts­kib ligger i havnen. Forurening­en af luften i havneområd­er fra krydstogts­kibe kan fjernes, hvis skibene tilsluttes såkaldte landstrøms­anlaeg, når de ligger i havn, og Aarhus Havn forventer at vaere klar med en analyse i midten af juni.

 ??  ?? En rapport lavet af Nationalt center for miljø og energi ved Aarhus Universite­t viser, at EUs graensevae­rdier for kvaelstofd­ioxid overskride­s fra 25 meters højde og opefter i de otte timer et krydstogts­kib ligger i havnen. Arkivfoto: Gorm Branderup
En rapport lavet af Nationalt center for miljø og energi ved Aarhus Universite­t viser, at EUs graensevae­rdier for kvaelstofd­ioxid overskride­s fra 25 meters højde og opefter i de otte timer et krydstogts­kib ligger i havnen. Arkivfoto: Gorm Branderup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark