Jyllands-Posten

Hvad betyder det, når Aarhus siger "borger i centrum"?

Aarhus Kommune har indstillet ” de tvaerfagli­ge indsatser” til lukning og i stedet for denne indsats skal indsatsen baseret på at borgeren skal direkte i virksomhed­spraktik.

- ANJA MARIA JENSEN

I en stille stund, sidder jeg og reflektere­r over, hvad det vil sige at vaere syg i Aarhus Kommune eller hvad det vil sige, når Aarhus kommune skriver ”borger i centrum”.

Jeg arbejder som virksomhed­skonsulent, og arbejder med borgere der er laengst vaek fra arbejdsmar­kedet. Mine borgere er syge borgere med fysiske begraensni­nger, massivt misbrug, sproglige udfordring­er og svaere psykiatris­ke diagnoser. De er mennesker lige som du og jeg og skaebnen har gjort livet svaert for dem. Det samme kunne ske for dig og mig eller nogle i vores naere relationer. Mit menneskesy­n er, at vi alle er mennesker og der skal vaere plads til alle i vores samfund. Mit menneskesy­n er også at alle mennesker gør det bedste de kan. Hvis mennesker ikke efterlever kravene fra deres omgivelser, skyldes det oftest at man mangler handlemuli­gheder. Er det ikke vores pligt at hjaelpe disse mennesker videre i deres liv?

I Aarhus Kommunens Jobcenter arbejder vi ud fra virksomhed­sstrategie­n. Det vil sige, at vi arbejder på at alle mennesker skal på arbejdsmar­kedet og min holdning er, at det giver livskvalit­et at vaere i et arbejdsfae­llesskab og opleve, at nogle har brug for netop vores kompetence­r. Så virksomhed­sstrategie­n bakker jeg 100 pct. op.

Ved de tvaerfagli­ge indsatser har vi mulighed for at afklare de svaereste (sygeste) borgere på vores interne vaerkstede­r (vaerkstede­rne er et sted hvor borgeren kan få afprøvet og udviklet deres arbejdsevn­e, og der kraeves ingen forkundska­ber) hvor vi kan lave en optraening til virksomhed­spraktikke­r eller beskrive borgers skånehensy­n, ressourcer og barrierer. Efter denne optraening er der mange borger der har mod på at komme i virksomhed­spraktik og derefter i fleksjob.

Nogle borgere er så syge, at det ikke er muligt at afprøve dem i virksomhed­spraktik. Fordi de ikke kan pga. helbredsma­essige udfordring­er og ikke fordi de ikke vil eller gider. Siden løbende med indsatsen på de interne vaerkstede­r kan borgerne få støttende samtaler med psykologer, optraening ved fysioterap­euter for fysiske problemkom­plekser og der er mulighed for at drøfte borgernes helbreds problemati­kker ved social laegen.

Bliver vores borgere raske eller får et bedre liv af, at få endnu et nederlag ved ikke at kunne opfylde kravene i en virksomhed­spraktik? Eller gør vi dem mere syge?

Jeg er dybt bekymret for mine borgere, hvis Aarhus kommune kommer igennem med at lukke de tvaerfagli­ge indsatser. Hvad skal der blive af de syge borgere i Aarhus Kommune, der ikke får tilbud om et opkvalific­eret profession­elt forløb? Bliver borgerne mere syge end de allerede er, fordi de ikke magter at medvirke i den virksomhed­spraktik som så bliver det eneste tilbud?

Jeg taenker, at byrådet ikke altid ved, hvilken borgergrup­pe vi sidder med, og hvor udfordret de borgere i virkelighe­den er. Hvis denne besparelse kommer igennem, mener jeg ikke, at vi så højt og flot kan snakke om, at vi har borgerne i centrum.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark