Jyllands-Posten

EL vil med nyt udspil afvaerge R-reformer

Enhedslist­en afviser radikalt krav om klassiske reformer. Partiet har otte alternativ­e forslag, der skal skaffe varme haender.

- JESPER HVASS NIKOLAJ RYTGAARD

Enhedslist­en traekker fronterne til De Radikale endnu tydeligere op i de igangvaere­nde forhandlin­ger om en ny regering.

Partiet anerkender på den ene side, at der vil mangle arbejdskra­ft, hvis valgkampen­s løfter om alt fra flere sygeplejer­sker til bedre normeringe­r i daginstitu­tionerne skal indfries.

På den anden side afviser Enhedslist­en blankt klassiske reformer, der kan øge det såkaldte arbejdsudb­ud. Reformer, som De Radikale kraever af en ny regering.

»Det er for os fuldstaend­igt afgørende, at naeste regeringsp­eriode ikke bliver en periode, hvor man igen laver kunstige arbejdsudb­udsreforme­r, der boner ud i Finansmini­steriets regnemaski­ne, men reelt slår på syge og arbejdsløs­e,« siger Enhedslist­ens politiske ordfører, Pernille Skipper.

I stedet bringer Enhedslist­en nu otte forslag ind i forhandlin­gerne. De skal sikre, at der er nok haender i isaer den offentlige sektor.

Partiet vil bl.a. gøre det til en ret for offentligt ansatte at gå fra deltid til fuldtid, garantere praktikpla­dser, nedbringe sygefravae­ret i det offentlige, lade flygtninge med arbejde blive i Danmark i højere grad og fjerne bureaukrat­i i den offentlige sektor.

Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA) kalder forslagene for »fine overskrift­er og hensigter«, men efterlyser midler, der kan indfri målene.

»Der kommer ikke flere haender ved bare at sige, at vi skal mindske sygefravae­ret eller frafaldet på uddannelse­rne. Det afhaenger af de konkrete initiative­r,« siger Jacob Holbraad, adm. direktør i DA.

De Radikale kalder det en bunden opgave for en ny regering at øge netop arbejdsudb­uddet, og partiet har foreslået at lette skatten på arbejde eller at åbne mere for udenlandsk arbejdskra­ft. Naestforma­nd Sofie Carsten Nielsen (R) er klar til at »se på alle muligheder«.

»Men det er nok ikke gjort med Enhedslist­ens forslag alene,« siger hun.

SF bakker Enhedslist­en op og understreg­er, at problemet med manglende haender skal løses på en ny måde.

»Vi synes ikke, at det er lønmodtage­rnes rettighede­r, man skal gå på kompromis med for at tilfredsst­ille De Radikale,« siger gruppeform­and Jacob Mark (SF).

Socialdemo­kratiet har ikke ønsket at udtale sig af »respekt for, at der lige nu forhandles om dannelsen af en ny regering,« skriver partiet i en e-mail.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark