Jyllands-Posten

Østjysk ø tilbyder gratis bolig i fire måneder

- SARAH KOTT

Der kan vaere brug for lidt prøvetid, når man vaelger at udskifte bylivet med en tilvaerels­e på en af Danmarks små øer. Og det kan man nu få på Endelave, som ligger i Kattegat ud for Juelsminde.

Her har man ifølge TV 2 Østjylland taget det usaedvanli­ge skridt at stille en lejlighed gratis til rådighed i fire måneder ad gangen for at tiltraekke flere beboere. Et initiativ, som er gjort muligt i kraft af penge fra Horsens Kommune, som har ivaerksat arbejdet med en helhedspla­n for øen.

Lejlighede­n er en gammel laererboli­g på øens skole, og 12 personer har allerede henvendt sig om den gratis mulighed. Selv om øen for første gang i flere år fik lidt flere beboere fra 2018 til 2019 – og gik fra et historisk lavt indbyggert­al på 151 til 156 – er øboerne ikke ligeligt fordelt aldersmaes­sigt. Og det er ønsket om at lokke flere yngre folk til, som er årsagen til den gratis logi, siger tidligere skoleleder på Endelave Skole Bente Skovgaard til TV 2 Østjylland.

»Vi tilbyder at lade folk blive boende i fire måneder, da det kan vaere en stor beslutning at skulle flytte til en ø. Derfor skal vi hjaelpe dem lidt på vej.«

Og det kan vaere en god idé, mener professor og leder ved SDU’s Center for Landdistri­ktsforskni­ng Egon Noe.

»Boligmarke­det på øer kan vaere lidt komplicere­t. Det er svaert at låne til at købe huse på øer, så det her er en måde og måske endda en nødvendig måde at få ølivet prøvet af på. Efter fire måneder kender man bedre øen og dens muligheder,« siger Noe, som mener, at det i højere grad burde vaere muligt at bo til leje på de små øer.

Den første gratist flytter til Endelave den 1. september. Helhedspla­nen forventes klar til politisk vedtagelse i efteråret.

 ??  ?? På Endelave har man taget det usaedvanli­ge skridt at stille en lejlighed gratis til rådighed for at tiltraekke flere beboere. Foto: Henrik Kastenskov
På Endelave har man taget det usaedvanli­ge skridt at stille en lejlighed gratis til rådighed for at tiltraekke flere beboere. Foto: Henrik Kastenskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark