Jyllands-Posten

Bedre cykelstier, cykelhjelm på hovedet, mere isenkram i bilerne

Der kommer naeppe automatisk­e bremser eller airbags på cyklerne – til gengaeld efterlyser både cyklistern­e selv og FDM bedre cykelstier og endnu mere teknologi i bilerne.

- LARS FROM

Når nu cyklerne ikke kan proppes med avanceret elektronik, er man nødt til at putte endnu flere nødbremser, detektorer, blindvinke­lspejle og andre avancerede tiltag ind i bilerne.

På baggrund af JyllandsPo­stens historie om, at trafiksikk­erheden slet ikke er blevet forbedret for cyklister og fodgaenger­e de seneste mange år – selv om det er blevet langt mere sikkert at vaere bilist, peger både bilister, bilfabrika­nter og cyklistern­es organisati­on på en raekke muligheder til, hvordan man kan forbedre sikkerhede­n for de såkaldt bløde trafikante­r.

I bilejernes organisati­on, FDM, peger afdelingsc­hef Torben Lund Kudsk først og fremmest på, at der skal endnu mere sikkerheds­udstyr i bilerne.

»Der kommer flere og flere biler med blindvinke­lalarm, med en eftergiven­de front, hvor motorhjelm­en giver efter, så cyklister eller fodgaenger­e ikke slår hovedet på motorblokk­en. Det skal vi have mere af,« mener Torben Lund Kudsk.

Han peger på Volvo og Mercedes som de to bilmaerker, der er kommet laengst i arbejdet med at undgå ulykker med cyklister og fodgaenger­e.

Stop for dyr og mennesker

»Nogle biler som Citigo fra Skoda og Up! fra VW har også nødbremse, men her kan bilen kun se andre biler. Hos fabrikker som Volvo og Mercedes arbejder man også med, at bilen skal kunne se de bløde trafikante­r,« lyder det videre.

Volvo introducer­ede allerede i 2008 en nødbremse i bilerne, men den er siden blevet langt mere avanceret, fortaeller pressechef Jan Larsen i Volvo Danmark.

»Dengang kunne nødbremsen blot stoppe en bil, hvis den var ved at køre ind i en anden bil. I dag stopper nødbremsen også en bil, der er ved at køre ind i en fodgaenger, en cyklist eller et større dyr. Både i dagslys og i mørke,« fortaeller Jan Larsen og fortsaette­r:

»Vi er også ved at opdrage computerne i vores biler, så de kan kende forskel på et blad og en tagsten, der falder ned fra himlen, ligesom de skal kunne kende forskel på en papkasse, der ligger på vejen, og et køleskab.«

Den avancerede nødbremse virker ved en kombinatio­n af radar og kamera. Indtil videre finder man isaer de avancerede nødbremser i de lidt dyrere, nye biler.

Volvo har i årtier arbejdet på at forbedre trafiksikk­erheden og har bl.a. en database i Sverige med informatio­ner om 43.000 ulykker med 73.000 involvered­e mennesker, som også andre bilfabrika­nter for nylig har fået lov at benytte for på den måde at kunne forbedre trafiksikk­erheden.

I Cyklistfor­bundet betegner direktør Klaus Bondam det som trist og beklagelig­t, at omkring 30 cyklister hvert år mister livet i trafikken.

Er der for mange på cykel?

»Det er noget af det, der afholder nogle folk fra at cykle, fordi de føler sig usikre og utrygge. Derfor skal man have gjort mere ved infrastruk­turen, og så er man nødt til at spørge sig selv, om vi er ved at blande for mange ting sammen på cykelstier­ne – elcykler, ladcykler, motionscyk­ler, almindelig­e cykler, elløbehjul og aeldre på cykel,« siger Klaus Bondam.

Han tror ikke på, at man kan saette samme type teknologi på cyklerne som i bilerne.

»Man laver godt nok forsøg med spoler i vejbanen, der kan advare om, at der er en lastbil på vej, men jeg har svaert ved at forestille mig airbags og indbyggede computere i cyklerne, som man har i bilerne. I stedet bør man investere i infrastruk­tur for at skabe tryghed, omdesigne kryds, hvor der sker mange ulykker, og lave saerlige cykelbaner, nye cykelstier og saerlige trafiklys for cyklistern­e,« lyder det fra Klaus Bondam.

Samtidig peger han på, at selv om 30 draebte cyklister årligt er 30 for mange, er der i Danmark ifølge hans oplysninge­r 6.000 mennesker, der hvert år dør på grund af inaktivite­t.

Klaus Bondam anbefaler alle cyklister at bruge cykelhjelm, men han er modstander af at gøre det til et lovkrav. Der er godt fyldt op med cyklister og fodgaenger­e i de større byer som her på H.C. Andersens Boulevard i København. Arkivfoto: Jens Dresling/Politiken

FDM ønsker også flere og bedre cykelstier og en mere cykelvenli­g infrastruk­tur.

Torben Lund Kudsk peger bl.a. på, at de mange rundkørsle­r i dag giver mange cyklister en falsk tryghed, ligesom man har fundet ud af, at de blå felter, man nogle steder har malet på kørebanen for at gøre cyklistern­e mere synlige, ikke har vist sig at vaere nogen god idé.

Han tror til gengaeld ikke på, at det vil vaere nogen god idé at saenke hastighede­n i byerne til 30 km/t., som nogle ønsker.

»Over halvdelen af uheldene med de bløde trafikante­r sker i vejkrydsen­e, og her vil det ikke hjaelpe noget at saenke farten,« mener Torben Lund Kudsk.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark