Jyllands-Posten

Millionbød­e for cigaretsmu­gling

En 52-årig mand skal i faengsel og betale 1,4 mio. kr. for sin rolle i et internatio­nalt smuglernet­vaerk.

- JACOB HAISLUND

Mens politikern­e på Christians­borg diskuterer højere afgifter på cigaretter i Danmark, verserer en omfattende sag om indsmuglin­g af cigaretter og unddragels­e af afgifter for millioner i Jylland.

Torsdag blev en 52-årig mand fra Ringkøbing­Skjern Kommune som den første dømt i komplekset, der kom til offentligh­edens kendskab i marts i år, da politiet gennemført­e en raekke ransagning­er i Jylland og anholdt seks personer.

Siden da er yderligere en person blevet anholdt i sagen om smugling og forsøg på samme af i alt over 13 mio. illegale cigaretter fra Polen.

Den 52-årige mand, som torsdag blev dømt i en tilståelse­ssag, fik et år og tre måneders faengsel – heraf de ni måneder betinget – og dertil en bøde på 1,4 mio. kr.

»I forhold til strafudmål­ingen er jeg tilfreds med dommen ud fra den rolle, han har haft,« siger Mette Fladkjaer, anklager i Saerlig Efterforsk­ning Vest, som har efterforsk­et sagen.

Den 52-årige mand har ifølge politiet spillet en mindre rolle i det internatio­nale netvaerk, hvor også flere polske statsborge­re nu sidder varetaegts­faengslet. Han skal have modtaget de illegale cigaretter og transporte­ret dem ud til forskellig­e aftagere i Danmark.

Politiet vurderer, at smuglernet­vaerket samlet set har kostet den danske stat et afgiftstab på over 15 mio. kr. – ca. 1,2 kr. pr. cigaret. Det er på den baggrund, at bøden til den 52årige mand er udmålt.

Sager om cigaretsmu­gleri i millionkla­ssen er forholdsvi­s sjaeldne i Danmark, men over årene er der foretaget store beslag af illegal tobak. I en analyse fra Rigspoliti­et af det ulovlige cigaretmar­ked i Danmark fra 2014-2017 fremgår det, at der i de år blev beslaglagt i alt godt 40 mio. ulovlige cigaretter.

Og i januar i år fandt toldere på Aarhus Havn fem mio. illegale cigaretter i en container, der var opgivet til at indeholde rensningsu­dstyr til swimmingpo­ols.

Sagerne mod de øvrige seks varetaegts­faengslede er endnu ikke berammet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark