Jyllands-Posten

Dyrk motion efter kroppens indre ur

Motion kan have forskellig effekt, alt efter hvornår den udføres, viser ny forskning.

- SASCHA REIFFENSTE­IN PETERSEN

Effekten af at dyrke motion kan vaere meget forskellig, afhaengig af hvornår på døgnet den fysiske aktivitet dyrkes. Det viser ny forskning fra Københavns Universite­t, der er udarbejdet i samarbejde med forskere fra University of California, Irvine.

»Der ser ud til at vaere ret markante forskelle på effekten af motion om morgenen og om aftenen, og at forskellen­e sandsynlig­vis er styret af kroppens indre ur,« siger en af forskerne bag studiet Jonas Thue Treebak, der er lektor på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Via forsøg med mus har forskerne fundet ud af, at motion i musens aktive fase, svarende til vores morgen, giver et forhøjet stofskifte­respons i muskelcell­erne. Det gør muskelcell­erne i stand til bedre at nedbryde sukker og fedt. Ifølge Jonas Thue Treebak kan den viden få betydning for, hvordan patienter med svaer overvaegt og type 2-diabetes bør motionere. Men det kraever, at man forsker yderligere i sammenhaen­gen.

»Folk, der er overvaegti­ge, har type 2-diabetes eller bare har jetlag, kan have forstyrrel­ser af det indre ur, som man måske bedre kan rette op på, hvis man målretter traeningen til et specifikt tidspunkt. For musens vedkommend­e skulle det så vaere i starten af den aktive fase, svarende til om morgenen,« siger Jonas Thue Treebak.

Samtidig har forskerne fundet ud af, at motion i musens hvilefase, svarende til om aftenen, øger forbraendi­ngen over laengere tid. Derfor kan forskerne på baggrund af undersøgel­serne ikke konkludere, hvornår på dagen det er bedst at dyrke motion. Jonas Thue Treebak understreg­er også, at man ikke kan konkludere, hvordan mennesker vil reagere ud fra museforsøg­ene.

»Men resultatet tyder på, at traening målrettet forskellig­e tidspunkte­r af døgnet på sigt kan give bedre traeningso­g behandling­seffekter, alt efter hvad man gerne vil opnå,« siger Jonas Thue Treebak og tilføjer:

»Vores undersøgel­ser danner god grobund for videre forskning af, hvilken effekt det giver at traene på forskellig­e tidspunkte­r af døgnet.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark