Jyllands-Posten

Debatten om Elbaeks fremtid fortsaette­r i Alternativ­et

Endnu et tidligere folketings­medlem stemmer i: Bedst for partiet, hvis Uffe Elbaek går. Elbaek ønsker ikke at stille op til interview.

- MIE LOUISE RAATZ

Det vil vaere bedst for Alternativ­et, hvis politisk leder Uffe Elbaek traekker sig fra posten.

Sådan lyder konklusion­en fra endnu et tidligere folketings­medlem efter partiets valgnederl­ag, hvor flere alternativ­ister ikke opnåede genvalg.

»Uffe gør klogt i at fortsaette med det, han sagde for et par år siden, nemlig, at han nok ville gå af efter naeste valg. Det, tror jeg, han skal tage op igen. Både for sin egen og partiets skyld,« siger Christian Poll (AL).

Samme budskab havde tidligere gruppeforp­erson Carolina Magdalene Maier (AL), efter heller ikke hun opnåede genvalg:

»Alternativ­et har brug for en ny politisk leder inden for en overskueli­g fremtid,« sagde hun til Berlingske og efterlyste »selvransag­else« oven på partiets mandattilb­agegang og en intern »kaotisk« periode.

Alternativ­et fik med sine 3 pct. af stemmerne ved valget en samlet tilbagegan­g på 1,8 procentpoi­nt, mens politisk leder Uffe Elbaek fik en personlig vaelgerlus­sing. Hvor han ved valget i 2015 fik 18.796 stemmer i København, måtte han ved dette valg nøjes med 7.587 personlige stemmer. Det er en tilbagegan­g på omkring 60 pct.

Ude af ligningen

Christian Poll havde gerne taget en periode mere i Folketinge­t, men partiet fik ingen mandater i Nordsjaell­ands Storkreds, hvor han stillede op.

Han mener, at det i høj grad skyldes de mange interne »sager« kombineret med partiets strategi om at »tage mandaterne ud af ligningen« og at pege på Uffe Elbaek som statsminis­ter. I dag er partiet med sine fem mandater ude af Socialdemo­kratiets ligning, når der skal findes flertal i rød blok, hvor der i alt er 91 mandater uden Alternativ­et.

Bl.a. derfor mener Poll, at Elbaek bør tage konsekvens­erne og forlade posten som politisk leder:

»Han har ivaerksat partiet med en kaempe eksplosion, men nu går det over i en mere drift-agtig situation, og der kunne vaere smart at have andre siddende ved roret. Uffe kunne få en anden rolle – f.eks som inspirator og idémager, men ikke en ledende rolle.«

Han forestille­r sig konkret en rolle »a la Mogens Lykketoft (S), der rejser og arbejder i FN«.

»Sådan en aeldre herre, der har kastet sig ind i internatio­nalt arbejde. En slags nestor. Noget af det, Uffe har lavet de sidste par år, er jo at rejse meget ud og skabe forbindels­e til andre landes grønne partier.«

Ikke et giftigt angreb

På Facebook forklarer Carolina Magdalene Maier, at hendes kritik ikke er »et giftigt angreb« på Elbaek – hvis plads i Folketinge­t, som hun er 1. suppleant til, hvis Elbaek skulle traekke sig inden valgperiod­ens udløb:

»Jeg sagde bare helt stille og roligt, at jeg synes Alternativ­et som parti bliver personific­eret for meget af den politiske leder, og at jeg synes, partiet skal have en ny politisk leder inden for en overskueli­g fremtid.«

Under hendes opslag fortsaette­r debatten om en udskiftnin­gen af partiets leder:

»Jeg er helt enig med dig. Alternativ­et fik min stemme både til EU og folketing, på trods af at jeg ikke synes, Elbaek er den bedste til at lede partiet,« lyder det b.la.

Uffe Elbaek har på Facebook bebudet, at der vil komme en evaluering af partiets dårlige valg. Jyllands-Posten har i en uge forgaeves forsøgt at få et interview med den politiske leder. Han ønsker ikke at stille op.

Partiets organisato­riske forperson, Poul Brandrup, deler ikke kritikken fra de to tidligere folketings­medlemmer. Han mener, at det dårlige valgresult­at isaer skyldes mediernes ikke tilbundsgå­ende daekning af både klimaområd­et og Finansmini­steriets økonomiske regnemodel­ler:

»Vores hovedprobl­em har vaeret at forklare, hvordan vi ser klimaspørg­smålet og spørgsmåle­t om bio diversitet. Det er mere komplicere­t, end vi fik lov at forklare, når der står 13 partileder­e, og der er meget lidt taletid. Og så er der spørgsmåle­t om regnemodel­ler, hvor danske økonomer er nogle af de mest bagstraebe­riske.«

Hvorfor er I ikke traengt igennem med jeres grønne budskab?

»Der har vaeret nogle, der har afvist det, fordi det var naivt og maerkeligt, selv om det slet ikke var det. Mange vaelgere vidste ikke, hvad de blev bedt om at forholde sig til.«

Valgkampen har da netop handlet om klima?

»Jo, men ikke på de praemisser, jeg beskriver. Det er blevet meget overfladis­k. Hvis du laeser vores udspil, er de faktisk meget konkrete og gennemarbe­jdede. Man kan godt kalde det et klimavalg, men to tredjedele af diskussion­en har gået på, hvem der skulle vaere statsminis­ter.«

Det har I vel også bidraget til ved at ville tage jeres mandater ud af ligningen og stille med Uffe Elbaek som statsminis­terkandida­t. Var det den rigtige strategi?

»Det er helt givet en diskussion, man kan tage. Men hele idéen med det var jo ikke, at Uffe skulle vaere statsminis­ter. Det var jo, at man ikke kun skulle have to at vaelge imellem. Man skulle diskutere politik.«

I lavede en kampagne, der hed ”Derfor Uffe”, kan du forstå, hvis folk så ikke lige har fanget, at det handlede om regnemodel­ler og biodiversi­tet? »Der er givetvis nogle, der ikke har fanget pointen. Og så må vi jo alle spørge, hvor er det, vi har svigtet. Men selve grundtanke­n, står jeg ved.«

Tror du, at Uffe Elbaek går? »Det kunne man da sagtens forestille sig. Det har jeg ingen anelse om. Nu handler det om at få den begraensed­e folketings­gruppe til at fungere.«

Det lyder, som om I skal have en ny leder for Alternativ­et inden for de kommende år? »Ja, engang ude i fremtiden. Det er da ikke så maerkeligt,« siger Poul Brandrup.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark