Jyllands-Posten

SÅDAN VIL ENHEDSLIST­EN SKAFFE FLERE HAENDER

-

Offentligt ansatte på deltid skal have ret til fuld tid.

En praktikpla­dsgaranti skal afvaerge, at unge bliver forsinkede i uddannelse­ssystemet.

En målrettet indsats skal nedbringe frafaldet på erhvervs- og velfaerdsu­ddannelser­ne.

Det høje sygefravae­r i den offentlige sektor skal nedbringes, ved at der ansaettes flere kolleger.

En fleksibel tilbagetra­ekning skal give seniorer bedre mulighed for at blive på arbejdsmar­kedet på nedsat tid, efter de har nået efterløns- og pensionsal­deren.

Et opgør med det såkaldte paradigmes­kifte skal modvirke, at tusindvis af ansatte bliver sendt ud af landet, ligesom der bør gennemføre­s en udvidet integratio­nsgrundudd­annelse (IGU+), der skal forsøge at flere flygtninge i job.

Afskaffels­e af overflødig registreri­ng og dokumentat­ion – f.eks. national test i folkeskole­n og minutregis­trering i aeldreplej­en – skal frigøre tid.

Finansmini­steriet skal medregne arbejdsudb­udseffekte­r af at investere i velfaerd –f.eks. at foraeldre undlader at gå ned i tid, hvis der er ordentlige dagtilbud. Hvor går jeres graense ift. De Radikales krav om arbejdsudb­udsreforme­r?

»Vi skal ikke have en stigende ulighed, vi skal ikke have flere topskattel­ettelser, og vi skal ikke have en stigende utryghed for lønmodtage­re. Det er tre ting, som unaegtelig­t vil ske med klassiske arbejdsudb­udsreforme­r. Der har vi nået et maks. for, hvad vores velfaerdss­amfund kan holde til.«

Mange politikere før jer har talt om nedbringe sygefravae­ret. Er det ikke noget, man altid kan sige, men som er svaert at gøre i den virkelige verden?

»Det sker i hvert fald ikke ved, at man bare siger, at man gerne vil det. Der er mange ting, der skal til, men bare det at ansaette flere i den offentlige sektor vil få skabt et markant bedre arbejdsmil­jø og vaere med til at saenke sygefravae­ret«.

I foreslår ingen initiative­r, der skaffer haender til det private arbejdsmar­ked. Hvad vil I gøre der?

»Vi må lige slå fast, at der fortsat er tusindvis af ledige i Danmark, som gerne vil have et arbejde. Der er flere millioner ledige i EU, som kunne komme hertil i morgen. Og der er heller ikke noget til hinder for at finde arbejdskra­ft uden for EU, så laenge man vil give en løn over beløbsgrae­nsen.«

Er I åbne for at diskutere beløbsgrae­nsen, sådan som De Radikale foreslår? s»Det løser ikke problemet med, at vi mangler paedagoger. Jeg er bekymret for at åbne den diskussion, fordi det vil skabe en social slagside og et pres på løn- og arbejdsvil­kår i Danmark. Jeg tror ikke, at det er løsningen på de problemer, vi står over for.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark