Jyllands-Posten

Flere kvinder på Folkemødet end i Folketinge­t

4 af 10 debattører er kvinder, og det er et spring fremad for ligestilli­ngen

- HANNE FALL NIELSEN

2.674 kvinder tager i løbet af Folkemødet­s fire dage plads på et podium og forsøger at overdøve den blafrende teltdug og de mange gaesters småsnakken med synspunkte­r, argumenter, viden og holdninger.

Kvinfo, som er et vidensog udviklings­center for køn, ligestilli­ng og mangfoldig­hed, har med kønskikker­ten for øjet talt debatørern­e på Folkemødet op og noterer 2019-mødet som en sejr.

41,6 pct. af de debatteren­de deltagere er kvinder, og det er en stigning på fire procentpoi­nt i forhold til sidste år. Lidt af et højdesprin­g i forhold til tidligere år, hvor den kvindelige andel er steget med et procentpoi­nt om året.

Med stigningen overhaler Folkemødet samtidig det nyvalgte Folketing, hvor vaelgerne den 5. juni stemte 70 kvinder og 109 maend på tinge – det giver en kvindeproc­ent på 39,1, og dermed er Folketinge­t efter et lille dyk i 2015 tilbage på det hidtil højeste niveau og rammer praecis samme antal kvinder som ved valget i 2011, hvor Danmark i øvrigt fik sin første kvindelige statsminis­ter i skikkelse af Helle ThorningSc­hmidt (S).

Af Kvinfos optaelling fremgår det, at der – trods flere kvinder – fortsat er en skaevhed, fordi maend og kvinder fortsat deler temaerne traditione­lt mellem sig. Således er der kun 13 pct. kvinder bag mikrofonen, når emnet er forsvarspo­litik, og kvinderne er i underkante­n af en tredjedel – 32 pct. – når økonomi, finans og skat er på dagsordene­n. Til gengaeld fylder kvinderne mere end halvdelen med 51 pct., når børn, unge og undervisni­ng er til debat.

Går det rimeligt med at få kvinderne til at debattere på Folkemødet, er der fortsat ikke mange fra etniske minoritete­r, som blander sig i debatten. 2,1 pct. af debatørern­e har en ikke-vestlig baggrund, mens endnu faerre – 1,8 pct. – tilhører en etnisk minoritet med vestlig baggrund.

Det skal ifølge Kvinfo holdes op imod, at antallet af indvandrer­e og deres efterkomme­re i 2019 udgør knap 14 pct. af den danske befolkning – heraf 5 pct. indvandrer­e og efterkomme­re fra vestlige lande og 8,8 pct. med ikke-vestlig baggrund.

 ??  ?? Hjaelpen er kun et telefonopk­ald vaek på Folkemødet, for så kommer Peter Kure ilende og hjaelper. Her skal han i gang med at befri en kvinde, som er låst inde på et toilet.
Foto: Laura Bisgaard Krogh
Hjaelpen er kun et telefonopk­ald vaek på Folkemødet, for så kommer Peter Kure ilende og hjaelper. Her skal han i gang med at befri en kvinde, som er låst inde på et toilet. Foto: Laura Bisgaard Krogh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark