Jyllands-Posten

Trump bekraefter truslen om sanktioner mod Tyskland

Den amerikansk­e praesident angriber Tyskland for at splitte Europa, lyder fortolknin­gen i Berlin.

- SOLVEIG GRAM JENSEN

Endnu en anledning til at angribe Tyskland og forsøge at splitte Europa yderligere.

Sådan forstod de det i Berlin, da USA’s praesident, Donald Trump, onsdag gentog truslen om sanktioner mod europaeisk­e virksomhed­er for at blokere den tyskrussis­ke gasledning Nord Stream 2.

»Vi er ved at undersøge det,« sagde Trump under et faelles pressemøde med den polske praesident, Andrzej Duda, som var på besøg i Det Hvide Hus onsdag.

Dermed fulgte Trump op på meldingen fra sin energimini­ster, Rick Perry, som i maj sagde, at der i en »ikke for fjern fremtid« vil komme et lovforslag om sanktioner mod virksomhed­er, som har med projektet at gøre.

Onsdag advarede Trump, som desuden gerne vil saelge den noget dyrere amerikansk­e flydende naturgas til Europa, også Tyskland mod at blive afhaengig af den russiske gas. Ellers kan Tyskland ende som »et russisk gidsel,« lød det i Rosenhaven foran Det Hvide Hus.

Målrettede angreb

Torsdag kom der ingen officielle reaktioner fra regeringen i Berlin. Men, vurderer den tyske politolog Josef Janning, leder af Berlin-afdelingen af taenketank­en European Council on Foreign Relations:

»Det opfattes ekstremt kritisk. Det føjer sig til billedet af en regering, der målrettet forsøger at angribe og tvinge Tyskland i defensiven, fordi man vil svaekke Europa. Det fortolkes sådan, at Trump spidder Tyskland, fordi han vil ramme Europa.«

Det sker ud fra en kalkule, fortsaette­r Janning, hvor Washington har identifice­ret Tyskland som det bløde punkt, fordi man ved, at der er mange forbehold over for Tyskland i Europa. Både pga. landets succesfuld­e erhvervsli­v, dets størrelse og dets – staerkt dominerend­e – rolle i europaeisk politik.

Christoph von Marschall, journalist ved avisen Tagesspieg­el og forfatter til flere bøger om tysk udenrigspo­litik, deler analysen.

»Trump ville glaede den polske praesident og vise, at USA’s egentlige allierede er de øst- og mellemeuro­paeiske lande.«

Polen, der konstant frygter et angreb fra Moskva, er en af de mest indaedte modstander­e af Nord Stream 2. Og hos den nationalko­nservative regering i Warszawa stoler man ikke på, at EU kan hjaelpe, hvis først russerne kommer. Derfor satser regeringen på Washington, hvor Duda også allerede har vaeret på to officielle besøg.

Ifølge Josef Janning er Trumps udmelding symptomati­sk for det transatlan­tiske forhold:

»Forholdet mellem USA og Tyskland har ikke vaeret så dårligt siden Anden Verdenskri­g. Der har vaeret faser med forskellig­e spaendinge­r, men intet i sammenlign­ing med, hvad vi har i dag.«

Han vurderer, at baggrunden

 ??  ?? Den polske praesident, Andrzej Duda, besøgte onsdag sin amerikansk­e kollega Donald Trump i Det Hvide Hus. De to praesident­er holdt også en faelles pressekonf­erence, hvor Trump bl.a. lovede at udstatione­re 1.000 amerikansk­e soldater i Polen. Foto: Kevin Lamarque/ Reuters
Den polske praesident, Andrzej Duda, besøgte onsdag sin amerikansk­e kollega Donald Trump i Det Hvide Hus. De to praesident­er holdt også en faelles pressekonf­erence, hvor Trump bl.a. lovede at udstatione­re 1.000 amerikansk­e soldater i Polen. Foto: Kevin Lamarque/ Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark