Jyllands-Posten

Johnson vinder og saetter kurs mod Downing Street

Tre kandidater røg ud, og Boris Johnson fik en stor sejr i første runde af opgøret om at afløse Theresa May. De andres bedste chance er nu, at Johnson dummer sig.

- MADS BONDE BROBERG

Brexit-fortaleren Boris Johnson har fast kurs mod Downing Street 10 efter den første afstemning i opgøret om at blive konservati­v partiforma­nd og dermed premiermin­ister efter Theresa May.

I en hemmelig afstemning blandt de 313 konservati­ve parlaments­medlemmer torsdag hentede han 114 stemmer og nød dermed en meget stor sejr over de øvrige kandidater i feltet. Nummer to, udenrigsmi­nister Jeremy Hunt, fik 43 stemmer.

Miljø- og fødevaremi­nister Michael Gove, der har vaeret ramt af en sag om dobbeltmor­al og indtagelse af kokain, fik 37 stemmer. Derefter fulgte en af de helt hårde typer på EU-fronten, fhv. brexit-minister Dominic Raab, samt den eneste kandidat med asiatisk baggrund, indenrigsm­inister Sajid Javid.

3 af de 10 kandidater fik så få stemmer, at de ikke går videre til naeste runde på tirsdag. Blandt dem de to eneste kvindelige kandidater, Esther McVey og Andrea Leadsom. Dermed bliver den naeste premiermin­ister en mand, og altså meget vel Boris Johnson.

Johnsons stemmetal krydsede også de ”magiske” 105. Med 105 stemmer er man fuldstaend­ig sikker på at gå videre til det afgørende slag: urafstemni­ngen. Her vaelger partiets over 120.000 menige medlemmer imellem de to kandidater, som er mest populaere i parlaments­gruppen.

Så hvis bare Boris Johnson kan fastholde sine stemmer i de naeste runder, er han videre til baglandet, hvor han har en stor stjerne. De menige medlemmer kan lide hans taler, direkte sprog og den hårde brexit-linje, som går ud på at forlade EU ved naeste skaeringsd­ato den 31. oktober »med eller uden en aftale«.

På strandhugs­t

De andre kandidater håber nu på to ting. For det første at Boris Johnson begår fejl – og det kan ikke udelukkes med Johnson, der som udenrigsmi­nister 2016-18 forårsaged­e flere diplomatis­ke kriser og problemer. Modstander­ne presser massivt på for at få Johnson til at deltage i en af de tv-debatter, som tv-kanalerne arrangerer.

Her kan Johnson blandt andet blive udspurgt om mulig brug af kokain i ungdommen, hvilket han helst ikke vil tale om. Der kan også stilles spørgsmål til hans brexit-strategi, herunder hvordan han vil garantere, at brexit sker til oktober. Vil han f.eks. tvangshjem­sende Underhuset for at undgå nye udskydelse­r?

For det andet håber de resterende kandidater på, at netop de bliver ham, som ”ikke-Boris”-stemmerne samler sig om. Det vil sende dem videre til urafstemni­ngen hos baglandet. Som tingene ser nu bliver det ganske vist svaert for enhver kandidat at slå den blonde brexitfork­aemper i popularite­t hos partimedle­mmerne. Men britisk politik har de seneste år vaeret notorisk uforudsige­ligt, så den er selvfølgel­ig ikke hjemme for Boris Johnson endnu.

»Jeg er henrykt over at vinde den første afstemning, men vi har lang vej endnu,« siger han selv i en udtalelse.

Enkelte har givet udtryk for, at Boris Johnsons sejr er så stor, at man bør stoppe nu og servere ham sejren på et sølvfad. Dermed undgår man at tage kostbar tid fra de kommende brexit-forhandlin­ger med EU, der helst skal vaere afsluttet til oktober.

»Jo laengere hans modstander­e traekker kampen ud, jo mindre tid vil han have til at lede. De bør alle droppe ud nu og acceptere nederlaget,« skriver viceredakt­ør på The Spectator Freddy Gray i en kommentar.

De fleste af kandidater­ne virkede dog torsdag eftermidda­g opsatte på at fortsaette kampen. Udover at kaempe om de 30 stemmer, som nu frigøres fra de tre udslåede kandidater, kan de gå på strandhugs­t hos hinanden. Den staerke EU-modstander Dominic Raab kan f.eks. forsøge at hente stemmer fra Boris Johnson på partiets brexit-fløj ved at sige, at Johnson alligevel er sikker på at gå videre til medlemsrun­den, og at det er bedre at have ham som kandidat nummer to til sidst end en kompromiss­øgende mand som udenrigsmi­nister Jeremy Hunt.

De naeste afstemning­srunder finder sted tirsdag, onsdag og torsdag.

 ??  ?? Boris Johnson på vej hjemmefra inden afstemning­en i det konservati­ve parti torsdag. Ifølge resultatet har han kurs mod Downing St. nr. 10. Foto: Simon Dawson/AP
Boris Johnson på vej hjemmefra inden afstemning­en i det konservati­ve parti torsdag. Ifølge resultatet har han kurs mod Downing St. nr. 10. Foto: Simon Dawson/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark