Jyllands-Posten

Teknologi og fremtiden bør vaere fundament for alle politiske visioner og løsninger

- SOULAIMA GOURANI

Fremtidens arbejdsmar­ked, og hvor pengene skal komme fra til ny og forbedret velfaerd, var himmelskri­gende fravaerend­e i valgdebatt­en, isaer fra rød blok.

Robotter, software og droner transforme­rer alt lige fra sundhedsse­ktoren til bank- og finansverd­enen til produktion og måden, vi forbruger og lever på. Over 50 pct. af alle danskere vil blive ”ramt” af fremtiden de naeste 10 år. Om det er en negativ eller positiv effekt, styres af, hvorvidt Christians­borg udviser rettidig omhu eller ej. Det er beskaemmen­de, af vi har mindre end 10 forskere repraesent­eret i Folketinge­t. De fleste udenlandsk­e forskere tror i øvrigt ikke på fremtidige karrieremu­ligheder i Danmark, viser en undersøgel­se fra Aarhus Universite­t.

Danmark har akut brug for en gennemgrib­ende arbejdsmar­kedsreform af den store af slagsen, hvoraf teknologi og fremtiden bør vaere hele fundamente­t for alle visioner og løsninger. Og dertil har vi brug for forskere, ivaerksaet­tere og indvandrer­e – tre grupper, der er naesten ikkeeksist­erende i det nuvaerende danske Folketing.

De Radikale havde en kandidat med hashtagget #Enforskeri­folketinge­t i sin kampagne. Vi mangler kandidater med en naturviden­skabelig baggrund. Stinus Lindgreen (R) peger så rigtigt på, at Danmark har brug for andet end jurister, økonomer eller politikere med en statskunds­kabsbaggru­nd.

Vi fik talt miljø, og det var godt. Men debatten var slet ikke konkret nok. Og den grønne dagsorden ligger nu helt i top hos danskerne, og danskerne taenker mere grønt end nogensinde. I hvert fald på papiret. Alle valgløfter skal betales, og det bliver af vaelgerne. Er vi klar til den omstilling, der er nødvendig? For den kommer til at påvirke dit job, dit liv, din dagligdag og din pengepung.

Politikern­e og deres ”regnedreng­e” kan muligvis forholde sig teoretisk til, hvad der skal til. Men ingen har praktisk erfaring i det. Ingen har vaeret her før, og ingen ved, hvor eller hvordan vi skal komme ”derhen”.

Der er ingen ”grøn klimaplan” for Danmark.

Uanset hvad ser jeg positivt på fremtiden. Så mange kedelige, beskidte og farlige job forsvinder, og mange nye spaendende industrier opstår. Der er så mange nye job i den grønne omstilling – eller i de såkaldte grønne job. Min store udfordring er bare, at jeg ikke kan se den investerin­g, der skal til for at sikre, vi kommer med ind i fremtiden på en god og miljøvenli­g måde, og vi ingen efterlader bag os.

Men hvordan omskoler vi danskerne til fremtiden? Danmark har ingen ”fremtidens jobplan”.

Et stort problem er, at dygtige mennesker simpelthen ikke ser Danmark som stedet at slå sig ned, selv om her er hyggeligt, rent og trygt. Men disse typer søger ikke hygge – de søger competitiv­e miljøer og udvikling (ikke stilstand). Her kommer verdens mest lige samfund til kort. Hvem tiltraekke­r Danmark? Vi skal jo helst ikke ende med at vaere landet, hvor folk, der er bange for at blive syge eller fyret, tager hen. Vi vil jo gerne have de dygtige og dem, som kan vaelge og vrage, men som rent faktisk tilvaelger Danmark.

Det er derfor vigtigt, at vi fortsat udvikler vores innovation­s- og ivaerksaet­terpolitik for at sikre optimale rammevilkå­r, der vil føre danske virksomhed­er op i den innovative superliga og fastholde Danmark som en innovativ nation.

Skulle man ligefrem overveje et fremtids- og ivaerksaet­terministe­rium?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark