Jyllands-Posten

Mere digital dannelse i skoler og gymnasier

-

Oskar Møller Larsen cand.mag., paedagogme­dhjaelper og underviser i en folkeskole, København

Den objektive fremstilli­ng er ved at forsvinde på internette­t pga. såkaldte filter bubbles, og da unge mennesker i stigende grad bruger internette­t som kilde til nyheder og viden, skal den digitale dannelse fylde mere i folkeskole­n og gymnasiet.

Vores faerd på internette­t styres af store internetsi­der, der hen ad vejen ensretter resultater­ne af vores internetsø­gninger og det indhold, vi ser på sociale medier som f.eks. Facebook.

Algoritmer på store hjemmeside­r som f.eks. Google og Facebook beregner bl.a. ud fra vores tidligere adfaerd på nettet, hvilket indhold vi godt kan lide, og giver os mere af det samme.

Dette skaber såkaldte online ekkokamre, en slags online informatio­nsbobler, hvor den objektive fremstilli­ng forsvinder; ikke fordi vi selv vaelger det, men fordi en algoritme vaelger for os.

Dette er enormt problemati­sk. Vores offentligh­ed – den offentlige debat og meningsdan­nelse – fragmenter­es, da vi lige så stille kun får praesenter­et den side af sagen, som vi i forvejen er enige i.

Kendskabet til denne side af internette­t skal bredes ud, så vi ved, hvad vi er oppe imod. Hele grundlaget for at traeffe oplyste beslutning­er står på spil, og hen ad vejen kan de store internetsi­der som Google og Facebook forhåbentl­ig presses til at aendre praksis; hvis vi altså kender praksis.

Arbejdet med at udbrede kendskabet til internette­ts personalis­erede funktioner bør starte i skoler og gymnasier. For laenge har specielt laerere fra de aeldre generation­er opponeret på en misforståe­t opfattelse af de yngre generation­er som ”digitalt indfødte”: en opfattelse af, at de unge mennesker ved meget mere om internette­t og digitale medier end de aeldre generation­er, og at de unge derfor har helt styr på, hvad de laver.

De unge mennesker er rigtig nok født ind i en digital alder, men de mangler en etisk forståelse for de digitale medier og en forståelse af internette­ts betydning for samfundet.

Denne nødvendige forståelse af de digitale medier og internette­t er vigtig for udviklinge­n af samfundet, og derfor må den digitale dannelse i langt højere grad på skoleskema­et i både folkeskole­n og gymnasiet.

Vi må som samfund saette os i førersaede­t for at danne de unge mennesker digitalt, ellers står vores offentligh­ed for fald. Nu er tiden for at lave disse aendringer, inden ekkokamren­e har vokset sig for staerke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark