Jyllands-Posten

Datacentre er ingen gevinst for Danmark

-

I al hemmelighe­d – eller i hvert fald i stor diskretion – har dataselska­berne Apple, Google og Facebook forhandlet med kommuneadm­inistratio­nerne i Viborg, Aabenraa, Fredericia og Odense om opførelse af gigantiske såkaldte datacentre.

Kommunerne har velvilligt samarbejde­t med dataselska­bernes om køb af enorme arealer til disse datacentre, hvis primaere funktion er at indeholde servere, som skal drives af elektricit­et leveret fra Danmark.

Hvad er det helt konkret, det danske samfund får ud af disse datacentre ?

Ingen ved det – ud over lidt tågesnak om videnoverf­ørsel og udvikling.

Samfundet får naeppe meget andet ud af disse projekter end beskaeftig­else af nogle håndfulde teknikere til at vedligehol­de maskinerne.

Datagigant­erne kan til gengaeld stikke snablen i dansk energi, laegge beslag på omkring 20 pct. af Danmarks samlede energifors­yning i 2030 og ødelaegge betydelige natur- og landbrugsa­realer.

Nu har Apple så – lykkeligvi­s – opgivet det ene datacenter i Aabenraa. Men hvad sker der med de andre? Og hvad sker med dem, der endnu ikke – såvidt vides – er aftalt noget om? Op til 20 datacentre har vaeret naevnt.

Det er på høje tid, at offentligh­eden inddrages og tages seriøst af politikern­e – måske nu det nyvalgte Folketing? – med håb om at Danmark anmoder datagigant­erne om at finde andre lande og energileve­randører til deres datacentre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark