Jyllands-Posten

Børn skaber kunst med sand og fantasi

Fredag står kunstformi­dler Gunnar Munksgaard i spidsen for Sanddag 2019 på Arken. Med afsaet i museets aktuelle udstilling ”Kroppens Arena” udsmykker 1.700 børn stranden med opfindsomm­e skulpturer.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Grib skovl, spand og sandforme, og brug fantasien til at skabe flotte skulpturer.

Det er opskriften, når kunstmusee­t Arken i Ishøj fredag inviterer børn fra lokale børnehaver og skoler til Sanddag.

Ude på stranden er der ikke noget, der hedder rigtigt eller forkert. Det handler om at animere børnene til at bringe deres kreativite­t i spil og give dem en sjov og mindevaerd­ig oplevelse, siger Gunnar Munksgaard, der er kunstformi­dler på Arken og tovholder på sandbegive­nheden, der gennem årene er blevet et enormt tilløbssty­kke.

»1.700 børn primaert fra Ishøj-området, men også fra både Lyngby, Stevns og Slagelse har tilmeldt sig i år,« fortaeller formidlere­n.

Idéen med Sanddagen er at skabe en fest for de børn, der ikke til daglig opsøger museet.

»På Arken vil vi gerne vaere synlige og tilgaengel­ige for de yngste målgrupper og lege med dem. Vi håber, at begivenhed­en kan motivere dem til at opsøge museet i andre sammenhaen­ge,« siger Gunnar Munksgaard.

Udstilling som inspiratio­n

Temaet på dette års Sanddag er netop ”Rum til at lege og vaere”.

Arrangører­nes tanke er, at børnene skal gå på opdagelse i Arkens aktuelle udendørsud­stilling ”Kroppens Arena” og hente inspiratio­n til sandskulpt­urerne heri. Udstilling­en rummer en raekke kunstvaerk­er, som beskuerne kan udforske ved at bevaege sig aktivt ind i og omkring dem.

På forhånd har de deltagende skoler og institutio­ner fået tilsendt billedmate­riale fra udstilling­en.

Med sandet som grundmater­iale skal børnene forsøge at skabe nye siddeplads­er, hoppeareal­er, rullebaner, snakkehjør­ner eller taenkerum. Evnen og lysten til at arbejde sammen er for børnene en vigtig del af dagen, understreg­er Gunnar Munksgaard.

»Deltagerne bliver hjemmefra enige om, hvilke skulpturer de vil lave. Hvilke rum er oplagte for børnene, og hvordan kan de udfordre sig selv fysisk i disse rum? Det kan de reflektere over på forhånd. Når de små møder op på stranden fredag morgen, er det med en idé om, hvad de sammen med deres klasse- eller børnehavek­ammerater vil kreere i sandet. Min erfaring er, at der altid vokser noget fantastisk frem.«

Afslutning med koncert

Undervejs i byggeproce­ssen går Arkens ansatte i dialog med børnene på stranden.

»Vi er 12 mennesker fra museets undervisni­ng og kunstafdel­ing, der bevaeger os rundt på stranden for at se, hvad børnene skaber, og tale med dem om det emne, som vi i invitation­en har bedt dem tage afsaet i,« siger Gunnar Munksgaard.

Sanddagen rundes af med en festlig koncert med bandet Wonderbraz­z.

Her går musikerne rundt og performer på deres instrument­er ude blandt børnene, så de bliver hvirvles ind i de humørfyldt­e klange.

»Wonderbraz­z’ musik opfordrer børnene til at vaere fysisk aktive. De små publikumme­r kan slet ikke lade vaere at danse og spraelle med,« fortaeller Gunnar Munksgaard, der sammen med sine kolleger også vil evaluere sandskulpt­urerne på scenen som en højtidelig afrunding på dagen.

»Vi udlodder her nogle billetter til Arken, så nogle af børnene får lejlighed til at besøge museet sammen med deres foraeldre.«

I år er det 12. gang, Gunnar Munksgaard står i spidsen for Sanddagen.

Han kommer fra den lokale skoleverde­n, hvor han har vaeret både laerer, ungdomsvej­leder og senest skoleleder.

Mange kommer igen

Som chef savnede han at have berøring med det kreative i børns hverdag.

»Jeg var vidne til, at

 ??  ?? Der er tilmeldt 1.700 børn til Sanddagen på Arken, som sidste år fik masser af sol på den store byggedag. Foto: Pr
Der er tilmeldt 1.700 børn til Sanddagen på Arken, som sidste år fik masser af sol på den store byggedag. Foto: Pr
 ??  ?? Kunstformi­dler Gunnar Munksgaard organisere­r hver sommer en sanddag på stranden ved kunstmusee­t Arken i Ishøj. I år deltager 1.700 børn. Foto: Pr
Kunstformi­dler Gunnar Munksgaard organisere­r hver sommer en sanddag på stranden ved kunstmusee­t Arken i Ishøj. I år deltager 1.700 børn. Foto: Pr

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark