Jyllands-Posten

Lobbyisten: Hold øje med to temaer på Folkemødet

Politikere og borgere mødes i Allinge i skyggen af folketings­valget, men der bør også vaere fokus på to konkrete tendenser.

- MADS CHRISTIAN ESBENSEN

cand.scient.pol, kommentato­r Det ottende Folkemøde starter torsdag og er større end nogensinde: I år er der over 3.000 arrangemen­ter og mere end 100 arrangører, og øen forventer i alt 100.000 gaester over de fire dage frem til søndag.

Det er en speciel udgave i år, da det er første gang siden det første Folkemøde i 2011, at det afholdes, uden at der findes en siddende regering. Det netop overståede valg gør også, at mange folketings­politikere kan taenkes at blive vaek i år.

S-leder Mette Frederikse­n dukker skam op i Allinge, men det bliver et kort visit. Ifølge DR er S-lederen tilbage på Christians­borg og fortsaette­r regeringsf­orhandling­erne lørdag. Men mens Frederikse­n er vaek, fortsaette­r Folkemødet ufortrøden­t, og det bliver interessan­t at se, hvordan det vil påvirke historien om den årlige demokratif­estival.

Faktum er nemlig, at politikere – og isaer de 179 folketings­politikere – er rockstjern­er på Folkemødet. Når gaesterne skal vurdere, hvem de kommer til Allinge for at høre, er medlemmern­e af Folketinge­t altid de mest populaere, viser Folkemødet­s årlige brugerunde­rsøgelse. Ministrer rangerer som regel højst, og herefter kommer de mest kendte politikere lige efter.

Den utraetteli­ge Bertel Haarder (V) er et godt eksempel. Han deltager i hele 18 arrangemen­ter, hvilket gør den 74-årige venstreman­d til den politiker, der deltager i flest arrangemen­ter. Haarder siger til den officielle folkemødea­vis: »Jeg får mange flere invitation­er, end jeg kan imødekomme (…) Jeg har altid sagt, at Folkemødet skal vaere en blanding af folkehøjsk­ole, Roskilde Festival og politikerd­yrskue, og den blanding er lige efter mit hoved.«

Der er saerligt to ting, man skal holde øje med i år.

Det første handler om

FN’s verdensmål, der gennemsyre­r alt i erhvervsli­vet i øjeblikket, og som har fundet vej til Bornholm. Som noget nyt har Folkemødet nemlig valgt et faelles tema for de fire dage. FN’s 17 verdensmål sigter efter at bekaempe fattigdom og ulighed og løse klimaprobl­emerne og er sandsynlig­vis målsaetnin­ger, som alle arrangører­ne kan vaere enige om. Det er positivt – og nødvendigt – at Folkemødet fornyer sig selv, men om det virker med ét altoversky­ggende tema, må vise sig.

Høj pris

Det andet handler om pris. Folkemødet er uomtvistel­igt et referencep­unkt for politiske nørder, interesseo­rganisatio­ner og alskens samfundsin­teressered­e borgere. Men det er også blevet dyrt. Det koster nemt over 100.000 kr. at holde et arrangemen­t og sørge for indlogerin­g og forplejnin­g for organisati­onens ansatte.

Mange virksomhed­er og organisati­oner er derfor begyndt at spørge sig selv, om den politiske og kommerciel­le vaerdi står mål med udgiften. Den magtfulde lobbyorgan­isation, Landbrug & Fødevarer, har hvert år vaeret til stede med et stort telt, egen scene og massiv tilstedeva­erelse, men de har valgt at nedskalere drastisk og har ikke laengere deres egen scene. Uden arrangører, der vaelger at leje telte, saette debatter op og invitere til festen, kommer Folkemødet i problemer. Det er naeppe et problem, som Folkemødet kan tackle alene, men organisati­on bliver nødt til at forholde sig til det.

Ellers ender Folkemødet med at blive kvalt i sin egen succes, og så bliver det (for alvor) en lukket fest.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark