Jyllands-Posten

Issalget i 2018 kunne ikke løfte Unilevers danske afdeling

Salget af is fra Frisko og Ben & Jerrys voksede tocifret i 2018, men vaeksten var ikke nok til at sikre Unilever Danmark en samlet fremgang på resultatfr­onten.

- JØRGEN RUDBECK

Der var rift om ispindene i den varme 2018-sommer, og det har man maerket i den danske del af det globale Unilever-konglomera­t.

Af det netop offentligg­jorte regnskab fremgår det, at salget af is sidste år havde en tocifret vaekst, men vigtigt for den lille sidehistor­ie er det nok at pointere, at vaeksten skal ses i forhold til salget i 2017, hvor sommeren stort set udeblev.

Mens man i 2017 kunne se toplinjen gå tilbage med 82 mio. kr., så er den i 2018 igen gået frem med 26 mio. kr. til samlet 1,418 mia. kr. Langt størstedel­en, 1,334 mia. kr., omsaettes inden for de danske graenser, og det var 22 mio. kr. mere end året før.

"Ice Cream-salget havde en tocifret vaekst drevet af det flotte sommervejr og af en staerk implemente­ring og logistikma­nagement i saesonen," skriver ledelsen anført af Bjerne Steen Jensen i sin beretning.

Udover fremgangen inden for salget af is fremhaever ledelsen også, at salget af dressinger under brands som Hellmanns er vokset i 2018, mens man har vaeret udfordrede på det, der i den engelske beretning betegnes som savory (krydrede produkter, red.), hvor man har set salget falde som resultat af den varme sommer og generelle kategoriud­fordringer.

Men trods fremgangen i salget af blandt andet Frisko og Ben & Jerrys har det ikke smittet af på resultatsi­den, hvor man har set driftsresu­ltatet dale med 12 mio. kr. til 17 mio. kr., og resultatet før skat blev reduceret med 11,3 mio. kr. til 18,3 mio. kr.

Den endelige bundlinje blev på 3 mio. kr. mod 16,1 mio. kr. året før.

Under forventnin­gen

Om resultatet for året hedder det i ledelsesbe­retningen, at det var under forventnin­gerne til 2018. Blandt årsagerne til det lavere resultat har højere produktion­somkostnin­ger og en påkraevet nedskrivni­ng haft negativ effekt.

Udover salg af fødevarer under brands som Knorr, Lipton, Frisko og Ben & Jerrys har Unilever også en lang raekke brands inden for rengøring, personlig pleje og skønhed. Blandt andet Omo, Bamseline, Dove, Axe og Rexona.

I forbindels­e med offentligg­ørelsen af regnskabet har Unilever Danmark også fået ny bestyrelse­sformand i form af Gunilla Maria Leonardsso­n, der har afløst Lisbeth Mundrup Radant på posten.

Sidste sommer overdrog moderkonce­rnen Unilever sin forretning­senhed BCS, hvor man tidligere har fundet smørreprod­ukter som Becel, til kapitalfon­den KKR, der betalte 43 mia. kr. i en stor handel, der blev indgået et halvt år forinden. Årsagen til, at det salg ikke har haft nogen effekt for den danske del af Unilever, er, at BCS-delen blev udskilt i sit eget saerskilte selskab tilbage i 2015.

 ?? Arkivfoto: Ida Munch ?? Sommeren 2018 var fantastisk for issalget - men det var ikke nok til at traekke Unilevers resultat op på plussiden.
Arkivfoto: Ida Munch Sommeren 2018 var fantastisk for issalget - men det var ikke nok til at traekke Unilevers resultat op på plussiden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark