Jyllands-Posten

Økonomer: Dansk klimaindsa­ts er for dyr og ineffektiv

KLIMA: Politikern­e bør tage et opgør med uøkonomisk­e og dyre løsninger i den grønne omstilling herhjemme. Ellers vil den slå fejl, advarer to eksperter.

- BO NIELSEN

De mange milliarder, der pumpes i Danmarks grønne omstilling, vil ikke redde klimaet. I stedet er den et udstilling­svindue for regeringsl­edere i Asien og Afrika, som kan gøre noget ved problemet. Det kraever dog et opgør med de dyre løsninger, som har vaeret en del af indsatsen indtil nu.

Sådan lyder det fra to af landets førende klimaøkono­mer.

»Historisk har den danske indsats ikke vaeret saerlig omkostning­seffektiv. Skal vi vaere et eksempel, som andre ønsker at følge, er det derfor vigtigt, at indsatsen bliver mere effektiv. Dem, som vi håber, bliver inspireret af os, det er bl.a. kineserne, indere og afrikanere. De har nok et endnu større fokus på omkostning­er, end vi har,« siger Lars Gårn Hansen, professor i miljøøkono­mi ved Københavns Universite­t

og økonomisk vismand.

Lars Gårn Hansen peger bl.a. på, at man kunne have gået mere effektivt til landbruget, hvor udledninge­n af drivhusgas­ser ikke er faldet, men blot stagneret de seneste år.

Afhaengig af statsstøtt­e

Det har f.eks. vaeret langt dyrere end ventet at opbygge et marked for biogas, og branchen er stadig helt afhaengig af statsstøtt­e.

Biogas modtager i dag ifølge Energistyr­elsen omtrent en fjerdedel af den direkte støtte til vedvarende energi, men leverer kun omtrent 10 pct. af den samlede maengde grøn energi. I 2030 vil ejere af biogasanla­eg ifølge Klimaminis­teriet have fordoblet sin andel af støttekron­erne, men leverer stadig kun omtrent 13 pct. af den vedvarende energi.

De Radikale, Enhedslist­en og SF presser i disse dage på for at øge klimaindsa­tsen frem mod 2030 og på at gøre målene bindende. Det kan betyde endnu flere penge til f.eks. vindmøllep­arker og biogas.

Men i stedet for at øge indsatsen til langt ud over målsaetnin­gerne i de internatio­nale aftaler kan man med fordel bruge pengene på at hjaelpe forskning i nye og billigere teknologie­r i gang, mener Peter Birch Sørensen, tidligere overvisman­d og formand for Klimarådet.

Danmark har allerede et samarbejde med 12 lande som Kina, Vietnam og Indien om at yde teknisk støtte til bl.a. energiplan­laegning og strategiar­bejde. Hvis vi vil gøre en afgørende forskel der, skal vi laegge mere omkostning­seffektive løsninger på bordet, vurderer han.

»Vi har en mulighed for at påvirke det, som sker i udlandet, via teknologi og eksemplets magt. Men vi får størst gennemslag­skraft, hvis vi kan kombinere grøn omstilling med høj velstand. Vi skal gøre det, så det ikke bliver unødigt dyrt,« siger Peter Birch Sørensen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark