Jyllands-Posten

Klimarådet: Den grønne omstilling laves

Der diskuteres grøn omstilling på livet løs på Christians­borg og på Folkemødet. Men ingen aner, hvad den i sidste ende kommer til at koste eller får af konsekvens­er for økonomien, erhvervsli­vet, husholdnin­gerne eller statens finanser.

- BO NIELSEN

I takt med at politikern­e på Christians­borg gør sig klar til at skrive de helt store checks ud til en øget klimaindsa­ts, råber flere økonomer vagt i gevaer.

Man risikerer nemlig at handle i blinde, fordi der ikke er et overblik over hverken omkostning­er eller konsekvens­er.

»Vi mangler mere viden om, hvad tingene koster, og hvad potentiale­t i de enkelte tiltag er. Vi skal vide, hvad man kan opnå, med hvilke virkemidle­r, hvad det vil koste, og hvilke konsekvens­er det får for både erhverv, husholdnin­ger og statens finanser,« siger Peter Birch Sørensen, tidligere overvisman­d og formand for Klimarådet.

»Det er aergerligt, at vi ikke har de vaerktøjer på plads allerede nu. På den ene side er der behov for at vide mere, men samtidig er der nogle hårde deadlines i klimapolit­ikken, som kraever, at der hurtigt igangsaett­es nye initiative­r. Derfor er det vigtigt, at man indbygger fleksibili­tet i planerne frem mod 2030, så man kan justere dem, når man får ny informatio­n,« fortsaette­r han.

Milliardre­gning i vente

Regningen for den grønne omstilling kan ifølge Peter Birch Sørensen vise sig at blive langt større end de beløb, som allerede er afsat.

Sidste år skønnede Energistyr­elsen, at den samlede støtte til grøn energi bliver 81,3 mia. kr. i perioden 2018 til 2030.

Efterfølge­nde er der indgået en ny energiafta­le, der bl.a. indeholder opførelsen af tre yderligere havmøllepa­rker og en øget udbygning af biogas.

Nu presser De Radikale, Enhedslist­en og Socialisti­sk Folkeparti på for at øge reduktione­n af drivhusgas­ser til hele 70 pct. i 2030.

»Selv om der er stor usikkerhed, skal der laves store investerin­ger inden alt for lang tid, hvis vi skal nå i mål. En reduktion af drivhusgas­ser med 70 pct. i 2030 er meget ambitiøst og lidt af en satsning, når man ikke rigtig ved, hvad det koster, og om andre lande følger med,« siger Peter Birch Sørensen.

En ny analyse fra Jyske Bank viser dertil, at Danmark ikke lever op til en lang raekke af FN’s 17 verdensmål på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark