Jyllands-Posten

Danskere er blevet mere bevidste om baeredygti­ghed

De fleste danskere er blevet mere bevidste om baeredygti­ghed det seneste år, mener de selv. Emnet er temaet på årets Folkemøde.

- KRISTOFFER BRAHM

Syv af 10 danskere mener, at de er blevet mere bevidste om baeredygti­ghed det seneste år.

Det viser en måling, som Epinion har lavet for pensionsse­lskabet PFA forud for Folkemødet på Bornholm, som i år har FN’s verdensmål om baeredygti­ghed som det centrale omdrejning­spunkt.

71 pct. svarer, at de enten i meget høj grad, i høj grad eller i nogen grad er blevet mere bevidste om baeredygti­ghed det seneste år.

»Det er bestemt positivt, og jeg tror, det bl.a. skyldes FN’s verdensmål, hvor baeredygti­ghed og klima er vigtige elementer i målene. Det peger i retning af, at det også er et godt tema at slå an på Folkemødet,« siger Jann Sjursen, formand for Foreningen Folkemødet.

Klima fylder i hverdagen

Senest fyldte klima og baeredygti­ghed meget i valgkampen­e til Europa-Parlamente­t og Folketinge­t, og der er ifølge PFA ingen tvivl om, at baeredygti­ghed fylder mere i de valg, danskerne traeffer i det daglige.

»Det betyder, at vi begynder at stille helt andre krav til os selv og hinanden om, hvad vi kan gøre for at bidrage til en bedre verden. Det oplever vi også i PFA, hvor ansvarligh­ed, saerligt i måden vi investerer kundernes opsparing på, har fået stort fokus,« siger Allan Polack, koncernche­f i PFA.

Danskerne deler sig i to nogenlunde lige store grupper – de enige og de uenige – når de bliver spurgt, om politikern­e gør nok for at bidrage til en mere baeredygti­g udvikling, viser målingen fra Epinion.

Mere positive bedømmer danskerne landets virksomhed­er. 29 pct. mener, at de i mindre grad eller slet ikke gør nok, mens 51 pct. mener, at de i nogen grad, i høj grad eller i meget høj grad gør nok. Der er ifølge PFA da også sket meget i erhvervsli­vet i forhold til baeredygti­ghed de seneste år.

»I en verden, hvor økonomisk bundlinje traditione­lt har fået mere fokus end baeredygti­ghed, har det også kraevet et nyt mindset mange steder. Men det er gået staerkt de seneste år, og i dag er baeredygti­ghed blevet et centralt konkurrenc­eparameter i stort set alle brancher,« siger Allan Polack.

Positiv for egen indsats

Mest positive er danskerne, når de skal bedømme deres egen indsats. To af tre mener, at de gør nok for at bidrage til en mere baeredygti­g verden.

»Jeg tror, at tallene er et udtryk for, at rigtig mange danskere er begyndt at lave om på deres livsstil, og alvoren er gået op for de fleste. Mange sorterer deres affald, indfører kødfrie dage, og vi er bevidste om miljømaerk­ning på de produkter, som vi køber,« siger Allan Polack.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark