Jyllands-Posten

Jysk joker skal udfordre favorit i ny budkrig om Ørsteds guldaeg

ENERGI: Flere pensionsse­lskaber har henvendt sig til energikonc­ernen SE i håb om at kunne danne et konsortium, der skal forsøge at få fingrene i Ørsteds lukrative elnetforre­tning, Radius, med 1 mio. kunder på Sjaelland.

- KASPER BRØNDGAARD

Flere pensionsse­lskaber og rådgivere har i al hemmelighe­d henvendt sig til jyske SE for at traekke energikonc­ernen med ind i en ny budkrig om elnetselsk­abet Radius, som Ørsted ventes at saette til salg på ny efter sommerferi­en.

Det fortaeller kilder med indsigt i processen til Jyllands-Posten.

Radius, der forsyner 1 mio. kunder med el i bl.a. hovedstads­området, ventes at kunne indbringe en samlet pris på op imod 20 mia. kr.

Pensionska­ssernes interesse for at danne parløb med SE skyldes, at pensionska­sserne vil vaere i stand til at betale en højere pris for Radius med SE om bord, da energisels­kabet vil kunne høste store synergier, hvis SE’s fusion med energisels­kabet Eniig falder på plads.

Den planlagte fusion med Eniig var netop årsagen til, at SE stod på sidelinjen, da fire

konsortier tidligere på året forsøgte at købe Radius, inden salgsproce­ssen blev kortslutte­t politisk i 11. time. Men fusionen ventes nu at blive godkendt i denne måned, og det kan bringe SE ind i slutspille­t om Radius.

Synergigev­inster

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r overvejer pensionska­ssen PKA, der tidligere bød på Radius sammen med canadiske Omers, hvordan man sikrer en konstellat­ion, som politikern­e vil acceptere, efter at et flertal på Christians­borg vedtog, at et selskab som Radius skal have det offentlige eller et forbrugere­jet andelssels­kab som hovedaktio­naer.

Det krav kan f.eks. SE hjaelpe med til at honorere, ligesom flere kilder påpeger, at SE kan hente mindst lige så store synergier som SEAS-NVE, der af flere brancheken­dere er udråbt som favorit til at købe Radius.

»Det er klart, at vi kigger på, at der kan vaere nye muligheder,« siger en kilde med indsigt i PKA-konsortiet­s planer.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r er det usikkert, om SE trods frieriet vil stemple ind i kampen om Radius.

SE-formand Jens Erik Platz fortaeller, at SE kun har fulgt salget af Radius på afstand pga. fusionen med Eniig.

Han afviser dog ikke, at SE vil overveje de konstellat­ioner, der måtte opstå.

»Vi har aldrig talt for andet, end at denne branche skal konsolider­es,« siger Jens Erik Platz.

»Men jeg siger også omvendt, at det, vi har gang i, fylder så rigeligt hos os.« Ørsteds elselskab Radius forsyner ca. 1 mio. kunder I hovedstade­n og dele af Sjaelland.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark