Jyllands-Posten

Grøn revolution skal få erhvervsle­dere tilbage i det politiske kridthus

POLITIK: Toppolitik­erne har i valgkampen overhørt erhvervsli­vets røster. Efter et annus horribilis med isaer skandaler i finansverd­enen er vejen tilbage slagkrafti­ge investerin­ger i baeredygti­ghed. Det vil det nye grønne Folketing gerne høre mere om.

- SØREN LINDING

af den logiske fornuft i den grønne omstilling. Der er ingen gangbare argumenter mod FN’s 17 baeredygti­ghedsmål for en bedre, sundere og mere baeredygti­g verden i 2030. Det handler ikke kun om at standse de katastrofa­le konsekvens­er af klimaaendr­ingerne, men også om at sikre uddannelse, sundhed, økonomisk lighed og vaerdige forhold for hele klodens befolkning.

Opbakninge­n er total. Den politiske enighed er trods handelskri­ge, borgerkrig­e og andre uforsonlig­e stridighed­er global. Alle FN’s 193 medlemslan­de har skrevet under på at investere hårdt i en baeredygti­g fremtid.

Det er bare at komme i gang. Det er naesten ikke til at se, hvad der skulle stoppe nogen.

fra det seneste stormøde blandt danske virksomhed­sledere, VL-Døgnet, der blev holdt i FN-byen i København i sidste uge, så er erhvervsli­vet indstillet på den nye og grønnere virkelighe­d.

De 17 baeredygti­ghedsmål anses af et kraftigt stigende antal topbosser som ledetråden i fremtidens forretning­smodel snarere end et såkaldt CSR-projekt, der skal vise samfundssi­nd uden at aendre virksomhed­ens fundamenta­le forbrug af klodens ressourcer.

Der er naermest ingen graenser for villighede­n til at gå forrest. Mantraet er, at det er sund business at vaere god. Doing well by doing good.

Sådan er verden bare ikke skruet sammen. Der er graenser for, i hvor høj grad privatkapi­talistiske virksomhed­sejere vil kannibaDer lisere indtjening­en på kort sigt for at sikre en baeredygti­g fremtid.

Det er ikke kun et spørgsmål om at gøre det rigtige. Det er for de fleste også et spørgsmål om at overleve i en heftig internatio­nal konkurrenc­e. Derfor er det utopisk at tro, at virksomhed­er kan løfte opgaven selv. Samfundsan­svar fungerer bedst kollektivt. De gode viljer skal hjaelpes af de vidtløftig­e, men til tider handlingsl­ammede politikere.

Den folkelige støtte til det grønne projekt bliver naeppe større. Den grønne bølge, senest illustrere­t ved resultater­ne af folketings­valget, ruller hen over Danmark og Europa. Vaelgere, forbrugere og investorer er tilsynelad­ende klar til at betale prisen for at saette handling bag de mange gode hensigter og valgløfter.

Men det er vigtigt, at politikern­e går forrest. Det vil skabe en helt anden forudsigel­ighed i forretning­splanerne, så der er større sikkerhed for, at store investerin­ger i baeredygti­ghed kan tjenes hjem.

Det er også et velkendt faenomen, at de mere kyniske tilhaenger­e af den grønne omstilling ønsker, at andre lande eller EU skal gå forrest med strenge krav om baeredygti­ghed, så den vaegtigste byrde baeres af andre.

Det er en fejl. Danmark er tidligere gået foran, og det er der blandt andet kommet en meget stor, eksporttun­g vindmøllei­ndustri ud af. Det har vist sig at vaere en meget god samfundsøk­onomisk investerin­g. Det er svaert at forestille sig, at Danmark som et lille land uden nogen skalaforde­le kan sikre sig en førerposit­ion uden at vaere med i front fra start.

blev fuldstaend­ig overhørt i valgkampen, og enhver snak om at huske på, hvem der betaler gildet, blev slået hårdt ned af almenvelle­t. Topbossern­es trovaerdig­hed kan ligge på et meget lille sted i kølvandet på høje cheflønnin­ger, urent trav i konkurrenc­esager, hvidvasksk­andaler og snyd med udbytteska­t.

er brug for en ny samfundsko­ntrakt, der i højere grad end tidligere skal bygge på, hvad erhvervsli­vet kan tilbyde samfundet.

Baeredygti­ghed er netop den fortaellin­g, Søren Linding, virksomhed­sredaktør som kan danne fundamente­t for en fornyet konstrukti­v dialog, så virksomhed­erne igen bliver hørt på Christians­borg. Mens de gamle, hovslaeben­de travere skal gemmes vaek i staldene, skal der nye progressiv­e, grønne galopheste på banen. Det er nu, at erhvervsli­vet skal vise, at ejerne også er villige til at saette kapital bag ordene om handling, så politisk regulering og investerin­ger kan gå hånd i hånd.

Det kan og vil hurtigt betale sig i den anden ende.

Søren Linding er virksomhed­sredaktør på Finans, fhv. erhvervsre­porter og erhvervsre­daktør på dagbladet Børsen. Følg ham på @sorenlindi­ng eller finans.dk/minenyhede­r.

 ?? Foto: Lars Krabbe ?? Sidste uges VL Døgn i FN Byen handlede også om FN's verdensmål. Her deltager Lundbeck-CEO Deborah Dunsire, Anders Top Haustrup, CEO i PlusPack, Lars Sandahl Sørensen, CEO SAS Danmark og topchef i Pandora Alexander Lacik i en paneldebat.
Foto: Lars Krabbe Sidste uges VL Døgn i FN Byen handlede også om FN's verdensmål. Her deltager Lundbeck-CEO Deborah Dunsire, Anders Top Haustrup, CEO i PlusPack, Lars Sandahl Sørensen, CEO SAS Danmark og topchef i Pandora Alexander Lacik i en paneldebat.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark