Jyllands-Posten

Badebro når ikke ud i vandet: »Det er lidt en Aarhus-historie«

Med en måneds forsinkels­e blev badebroen ved Hørhaven sat op, og den raekker ved lavvande ikke ud i havet. Nu bliver den forlaenget.

- JONAS HVID

Et spring ned i bølgerne fra en badebro frem for at stavre hen over sten og tang, indtil vandet er dybt nok til en dukkert. Sådan foretraekk­er mange at indlede deres badetur.

Folk med denne hang har haft trange kår på stranden neden for Hørhaven i Højbjerg. Ved lavvande når den yderste ende af badebroen slet ikke vandkanten, mens den på andre tidspunkte­r kun står en anelse ude i vandet, der er så lavt, at det ikke giver mening at bruge broen. Det har i hvert fald vaeret situatione­n indtil fredag, hvor broen bliver forlaenget.

Det er den 77-årige CarlErik Sølberg, der har gjort JP Aarhus opmaerksom på svipseren. Manden fra Højbjerg har gennem en årraekke brugt broen. Da den endnu ikke var kommet op efter vinternedt­agning i sidste uge, mistede han tålmodighe­den og skrev til Aarhus Kommune, som har ansvaret for badebroen. Det har andre borgere ligeledes gjort.

Op kom badebroen sidste torsdag, men den var altså stort set ubrugelig. Det kunne Carl-Erik Sølberg fra Højbjerg konstatere, da han en morgen ville bruge broen sammen med en af de to kvinder, som han plejer at bade sammen med. Dels manglede der trin på trappen for enden af broen, dels nåede broen ikke ud i vandet, fremgår det af et foto, som han sendte til kommunen.

»Jeg taenkte: Sikke nogle idioter – folk kan da heller ikke finde ud af noget som helst,« fortaeller Carl-Erik Sølberg, der er pensionist og tidligere lektor i fysik på Aalborg Universite­t.

Badebroen var ligeledes for kort i fjor, oplyser Carl-Erik Sølberg, som understreg­er, at den i årene forinden har vaeret i orden.

»Når den ikke virkede sidste år, havde jeg da en vis mistanke om, at det også kiksede i år,« konstatere­r han.

Han vurderer, at årsagen hertil er, at der er forsvundet stolper ude i vandet, og at det hold, som saetter broen op for kommunen, kun har troet, at der skal braedder op på de tilbageble­vne stolper på land:

»Det er så langt ude i hampen, at man tror, det er løgn.«

Nu skal broen forlaenges

Hos kommunen bruger den driftsansv­arlige, Tor Albrechtse­n, Center for Byens Anvendelse, lignende gloser:

»Det er lidt en ”Aarhus-historie”. Jeg vil give folk helt ret.«

Han oplyser, at omkring 10 borgere har kontaktet kommunen om badebroen. Bl.a. for at fortaelle, at den er gået i stykker og ikke når langt nok ud i vandet.

Tor Albrechtse­n har et bud på, hvorfor broen ikke raekker laengere ud i vandet:

»Min overbevisn­ing er, at der er kommet mere sand ind på stranden, fordi der er sket nogle aendringer af bund- eller strømforho­ldene.«

Han fortaeller, at broen ved Hørhaven er den eneste kommunale badebro af trae, og at der ikke har vaeret råd til at bygge en ny bro af metal – en udgift, som han anslår til op mod 70.000 kr. samt ca. 20.000 kr. om året i drift.

Men efter raekken af henvendels­er vil Tor Albrechtse­n have forbedret badebroen. I et svar på Carl-Erik Sølbergs mail med et billede af broen med søm strittende ud fra den ødelagte trappe konstatere­r den driftsansv­arlige, at »jeg vil give dig ret, det ligner noget klamp«, og han lover, at broen vil blive lavet snarest. Han uddyber: »Jeg har bedt min entreprenø­r om at lave en trappe i en bedre konstrukti­on og forlaenge broen med et fag, så den bliver fem meter laengere og kan bruges mere.« Entreprenø­ren er Anlaegsgar­tnerne H. Hoffmann, som kommunen har udlicitere­t plejen af sine grønne områder til. Herfra konstatere­r driftslede­r Minna Hoffmann, at det er virksomhed­ens fejl, at trappen ikke er blevet forankret ordentligt. Hun understreg­er, at trappen var intakt, da den blev sat op, og at virksomhed­en holder opsyn én gang om ugen, men forleden dag blev gjort opmaerksom på, at den er gået i stykker. Derfor vil trappen blive udbedret fredag, hvor der også vil blive sat et ekstra fag på broen, oplyser hun. Hvor lang broen bliver, kan Minna Hoffmann ikke sige og sender bolden tilbage til kommunen, når det gaelder ansvaret for, at badebroen ikke er til den store nytte:

»Vi saetter det op, vi får besked på og ud fra det, der bliver stillet til rådighed for os.«

Carl-Erik Sølbergs teori om, at broen er blevet kortere, fordi der mangler paele i vandet, kan vaere rigtig. I hvert fald har entreprenø­ren ifølge Minna Hoffmann fjernet nogle paele ude i vandet, da kommunen bad dem om det, da de stod til fare for folk.

Det er så langt ude i hampen. Carl-Erik Sølberg, badegaest fra Højbjerg

Kan du forstå, hvis folk kalder det en ”Aarhus-historie”?

»Ja, det må de gerne kalde det. Vi tager selvfølgel­ig ansvaret, hvis der er sket fejl fra vores side.«

Kom for sent op

Ifølge Carl-Erik Sølberg er det fjerde år i traek, at han har skrevet til kommunen for at bede om at få sat badebroen op. Den skal vaere sat op inden den 1. maj, fortaeller Tor Albrechtse­n.

Hvorfor bliver badebroen først sat op, når beboerne kontakter kommunen?

»Det er en forglemmel­se. Det er desvaerre et sted, jeg ikke så tit kommer på tilsyn, da jeg drifter store arealer og derfor ikke får fulgt op på opstilling­en af badebroen. Vi er derfor rigtig glade for de henvendels­er, vi får fra de faste brugere af badebroen.«

Han afviser at give entreprenø­ren en bøde, da den satte broen op inden for de kraevede tre dage efter kommunens henvendels­e.

Minna Hoffmann kan ikke genkende, at badebroen år efter år ikke skulle blive sat op til tiden. Ifølge hende bliver den langt de fleste år sat op i april.

 ??  ?? Badebroen ved Hørhaven er for kort, og det undrer den faste bruger Carl-Erik Sølberg. Foto: Casper Dalhoff
Badebroen ved Hørhaven er for kort, og det undrer den faste bruger Carl-Erik Sølberg. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark