Jyllands-Posten

Aarhus Kommune skal aendre rejsevaner – men ikke endnu

- MARIA DALHOFF

Alternativ­ets forslag om at indføre klimavenli­g transport for politikere og medarbejde­re bliver en del af kommunens videre arbejde med et kommunalt projekt, Grøn Transportp­lan.

Hvis Aarhus Kommunes medarbejde­re planlaegge­r en tur til Asien, kunne man så måske nøjes med at flyve halvvejs eller mødes via en videokonfe­rence?

Muligvis, mener Aarhus Byråd, som onsdag debattered­e et forslag fra Alternativ­et om øget fokus på klimabevid­sthed i forbindels­e med arbejdsrej­ser. Forslaget var til debat første gang i byrådssale­n i februar, og efter en udvalgsdeb­at skal et politisk forslag normalt tilbage til endelig afgørelse i byrådssale­n i løbet af tre måneder. Men indstillin­gen er blevet forsinket, fordi kommunen i løbet af foråret har arbejdet på et større projekt, hvor der kigges naermere på transport i Aarhus Kommune – Grøn Transportp­lan 2030. Projektet omfatter også medarbejde­res og byrådspoli­tikeres transport, og derfor anbefaler Borgmester­ens Afdeling, at Alternativ­ets forslag vurderes naermere i det videre arbejde med Grøn Transportp­lan. Den plan fik støtte fra byrådet.

Midlertidi­gt stop

»Der er helt klart elementer i denne plan, som vi synes er positive. Dette er et midlertidi­gt stop, men jeg er sikker på, at det nok skal finde en god løsning,« sagde SF’s Jan Ravn Christense­n, som sammen med Socialdemo­kratiet lancerede et aendringsf­orslag til indstillin­gen.

I Alternativ­ets oprindelig­e forslag laegger partiet op til, at Aarhus Kommune betaler klimakompe­nsationen ved at betale en saerlig afgift for hver flyrejse, som en medarbejde­r eller politikere tager i forbindels­e med arbejde. Pengene skal investeres i et projekt, som kompensere­r flyturens CO2-udledning, ved eksempelvi­s at donere penge til traeplantn­ing og projekter om skovbevari­ng, der binder CO2 fra atmosfaere­n, fremgår det af Alternativ­es forslag. Men S og SF mener, at Aarhus Kommune i stedet for at betale klimakompe­nsation til udenlandsk­e organisati­oner bør undersøge, om det er muligt at udligne klimabelas­tningen via skovrejsni­ng i Aarhus Kommune. Det forslag kommer også med i det videre arbejde med sagen.

Lokale forbedring­er

»Vi vil vaere kede af at skulle sende penge andre steder hen end lokalt. Så hvis vi skal betale for at anvende fly, så skal det gå til lokale forbedring­er. Derfor kan vi fint se på den mulighed også, men hvis det kun bliver anvendt til en pengemaski­ne for skovrejsni­ng, så vil vi stille spørgsmål til det fornuftige i det. Vi skal gå forrest i Aarhus, men vi skal også taenke os godt om,« sagde byrådsmedl­em Gert Bjerregaar­d (V).

 ??  ?? Når byrådspoli­tikere og medarbejde­re i kommunen skal rejse i forbindels­e med arbejdet, skal man altid forsøge at finde den mest klimavenli­ge rejseform, foreslår Alternativ­et. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen
Når byrådspoli­tikere og medarbejde­re i kommunen skal rejse i forbindels­e med arbejdet, skal man altid forsøge at finde den mest klimavenli­ge rejseform, foreslår Alternativ­et. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark