Jyllands-Posten

Glad deltager på Sølund-festival: »Birthe Kjaer har solskin i stemmen«

- HENRIK GRØNVALD

Det var absolut ikke tilfaeldig­t, at der blev sommer og sol, da Birthe Kjaer kom til Sølund Musik-Festival, mener koncertdel­tagere på første raekke.

»Birthe er min bedste ven.«

»Nej, hun er MIN bedste ven. Hun tog mig op på scenen sidste år og gav mig en krammer.«

De to fyre med kaskettern­e vendt med skyggerne i nakken venter i første raekke med armene hvilende på hegnet til scenen på Sølund MusikFesti­vals allerstørs­te stjerne – Birthe Kjaer.

Da de ikke ser ud til at blive enige, byder en paedagog ind:

»Jeg tror, at Birthe er ven med rigtigt mange her.«

Det kan der vaere noget om. Den 71-årige sangerinde har en helt saerlig position hos det udviklings­haemmede publikum, og årsagen til det kan Dorte Jensen, der står og venter med en buket blomster til sangerinde­n, saette ord på.

»Hun synger så smukt, og så er hun altid glad. Jeg bliver også glad. I går regnede det. I dag er vejret fint. Det er, fordi Birthe Kjaer har solskin i stemmen,« forklarer Dorte Jensen.

Kejserinde­n af Sølund

Da konferenci­er Frank Megabody praesenter­er ”Kejserinde­n af Sølund-festival”, er campområde­rne stort set ryddet. Det er også meget få, der spiser ved boderne. Naesten alle er til Birthe Kjaerkonce­rt. En stor jubel bryder ud, da hun endelig traeder ind på scenen iført en perlemorsh­vid kjole og et kaempe smil.

»Hvor er det skønt at se jer igen. Taenk, at der er gået et år, siden vi sidst var sammen,« siger Birthe Kjaer, som indleder koncerten med et par populaere numre: ”Vi maler byen rød” og ”Arrivederc­i Franz”.

Mens publikum danser og synger med på de velkendte popsange, vokser en kø af mennesker bag bygningen, der fungerer som backstageo­mråde.

Her venter de fans, som er villige til at gå glip af store dele af koncerten for at få en autograf. Bent Jørgensen fra Vojens har en buket blomster i favnen og en aeske Toffifee, som er pakket flot ind i gennemsigt­ig folie.

»Det er til Birthe Kjaer, og så håber jeg, at hun vil skrive i min autografbo­g,« siger han.

Hans Erik Bagterp fra Tønder har siddet flere timer og Med en kø på over 100 autografja­egere måtte sangerinde­n Birthe Kjaer bruge mere tid backstage end på scenen.

ventet ved døren, hvor sangerinde­n plejer at komme ud og skrive autografer.

»Jeg kan godt lide hendes musik, men det er mest, fordi jeg samler på autografer,« betror han og hiver en hvid jakke frem.

»Det er en julegave til min søster. Jeg får en hel masse musikere til at skrive på den, så skal den stryges og i glas og ramme.«

Så hellere D-A-D

Hans Erik Bagterp hiver en pose frem med en bunke TV-2-cd’er.

»Det er al deres musik. Der er 24, tror jeg. Hvis Steffen

Brandt og de andre gider, vil jeg gerne have skrevet i dem alle sammen. Det gider de nok ikke, men jeg prøver i hvert fald,« siger han.

»Jeg har en gave til min mor,« siger Henrik Valsted fra Løgumklost­er og viser et bomuldsnet frem med et foto af en storsmilen­de Birthe Kjaer.

»Jeg er nok ikke så meget fan, som de andre her. Jeg er mere til D-A-D,« afslører han.

Lidt tilbage i køen står Karina Zelmer fra Brovst. Hun er fan og har flere trøjer med Birthe Kjaer-portraette­r og mange af hendes udgivelser gennem en 51 år lang karriere. »Hun er en guldklump. Men jeg måtte ikke komme ind, da de tog folk op på scenen. Så gik jeg herom, så jeg kunne give hende en buket blomster. Den har min paedagog købt inde i Skanderbor­g,« fortaeller Karina Zelmer.

»Det var en fest«

Birthe Kjaer kommer ud fra backstageo­mrådet. Hun har smidt kjolen og iklaedt sig noget mere afslappet tøj. Hun omringes straks af folk, som gerne vil have selfies.

Hvordan var det at optraede på Sølund Musik-Festival i år? »Det var en fest. De er så meget med, og vi havde omkring 12 deltagere med på scenen. Der er sådan en dejlig stemning, og de er så søde,« forsikrer hun.

Hvad gør du med alle buketterne?

»Jeg skal bo hos min søster i Skanderbor­g. Hun har masser af vaser,« forsikrer Birthe Kjaer.

Nu begynder det egentlige job. Birthe Kjaer plejer at skrive autografer i laengere tid, end hun optraeder på Sølund Musik-Festival.

»Det kan godt tage halvanden time. Jeg bliver ved, til der ikke er flere,« siger hun velvidende, at køen formentlig rummer flere end 100 personer, der både vil have autografer og fotos med stjernen.

Hun traeder ud til dagens andet store velkomstbr­øl. Saetter sig ved et bord, hvor der udover diverse kuglepenne og tuschpenne står en kande vand og en termokande med kaffe.

Dagens første autograf skal vaere på en t-shirt.

»Skal det vaere med guldpen eller rød tusch?,« spørger Birthe Kjaer autografja­egeren.

»Det skal da vaere med rødt. Vi maler jo byen rød, ikk’.«

 ?? Birthe Kjaer bød adskillige festivalga­ester velkommen på scenen på Sølund-festivalen torsdag. Fotos: Casper Dalhoff ??
Birthe Kjaer bød adskillige festivalga­ester velkommen på scenen på Sølund-festivalen torsdag. Fotos: Casper Dalhoff
 ??  ?? Publikum samledes foran scenen, laenge inden Birthe Kjaer gik på for at få de bedste pladser.
Publikum samledes foran scenen, laenge inden Birthe Kjaer gik på for at få de bedste pladser.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark