Jyllands-Posten

Køremaskin­en fra Bayern er nok den bedste bil i klassen

Audi og isaer Mercedes-Benz kan godt begynde at traekke i traeningsd­ragten. BMW’s nye 3-serie indfrier nemlig alle forventnin­ger fra sine vellykkede forgaenger­e.

-

En berømt far kan gøre livet lidt nemmere. Men de specielle gener kan også vaere en evig straeben for sønnike, der skal leve op til farmands praestatio­ner. Ofte ender det med uindfriede forventnin­ger. Se blot i fodboldver­denen, hvor de faerreste sønner kan leve helt op til deres berømte faedre. Eksemplet illustrere­r scenen hos BMW, hvor den spritnye 3-serie skal løfte arven fra den bestående model, der siden 2012 har vaeret en bragende salgssucce­s. Og alle forgaenger­ne til den. Ikke nogen nem opgave, da nutidens 3-serie stadigvaek kører fremragend­e og fortsat har et højt teknisk niveau. Siden den første 3’er fra 1975 har modelserie­n vaeret den køreglade bilists foretrukne valg i klassen for de kompakte prestigebi­ler, ofte i firmaklass­en.

En unik bil kraever en ordentligt test, så jeg har kørt turen Aarhus-Berlin og retur for at finde styrker og svagheder. Dommen følger her.

Lad os først besigtige BMW’s verden af avanceret teknik og baghjulstr­aek, som stadig vaek er hovedeleme­nterne i den sydtyske konstrukti­onsbibel, og som skal gøre vognen bedre end aerkekonku­rrenterne Audi A4, men isaer Mercedes C-Klasse, som er den mest populaere af de tre i firmaklass­en.

Vellykket design

Der er ikke mange eksempler på, at BMW har taget de store chancer med designet i 3-serien, men denne gang er der faktisk sket en del: De traditione­lle nyrer foran er gjort større, forlygtern­e bredere, og som det har vaeret tilfaeldet siden 1998, er lygterne dobbelte.

Agter er aendringer­ne også ganske markante, mens profilen med den lange motorhjelm, korte udhaeng og ikke mindst det gode, gamle knaek ved de bageste sideruder er mere klassisk.

Testbilen er en BMW 320d Sedan Sport Line, der koster fra 503.608 kr., og som har et skattemaes­sigt grundlag på 425.000 kr. Basisudgav­en med samme motor fås fra 463.708 kr. og en skattemaes­sig vaerdi på 390.000 kr., hvilket stort set er på niveau med konkurrent­erne.

Som saedvanlig i en BMW er det ingen sag at finde en god kørestilli­ng. Rattet kan flyttes langt i alle retninger, og hynderne griber bestemt, men komfortabe­lt om ballerne. Øjnene kigger lidt rundt på instrument­bordet, som i sandhed har aendret sig markant, i hvert fald hvis man vaelger de nye digitale instrument­er, der er standard her i Sport Line. Vi kender det fra både de nye X5- og 8-serie, og uanset hvad man mener om layoutet, så løfter det cockpittet ind i de moderne tider. Det er dog skuffende, at BMW ikke giver mulighed for at justere på layoutet, som det f.eks. er muligt hos Audi.

Formgivnin­gen skifter til gengaeld automatisk, alt efter om man vaelger at køre i sport-, komfortell­er eco-programmet. Jeg bliver dog aldrig venner med grafikken i skaermen på 12,3 tommer, der ser lidt forvirrend­e ud. Til gengaeld følger der også en betjenings­skaerm i midten på 10,25 tommer med, og den er blandt de bedste i klassen. Skaermen styres via fingertryk eller fra drejehjule­t mellem forsaedern­e. Basisudgav­en har analoge instrument­er og en mindre skaerm på 8,8 tommer i midten.

Kvaliteten er også godkendt, om end den bayerske plastic ikke helt er på niveau med den, der kommer fra Audi.

Sportssaed­erne, som er standard i denne variant, er fremragend­e, og isaer den justerbare lårstøtte er naesten uundvaerli­g.

Perfekt dieselmoto­r

Jeg finder startknapp­en: Det er dieselmoto­ren med 190 hk, der ligger under hjelmen på testbilen, og sammen med den altid fremragend­e automatgea­rkasse med otte trin har man bestemt ikke behov for flere kraefter. Takket vaere to turbolader­e og en lavere vaegt end i forgaenger­en spurter den hurtigere af sted, men nok så vaesentlig­t: Den er langt mere støjsvag og fri for vibratione­r.

Selv ved høje hastighede­r på A24-motorvejen mod Berlin er BMW’en en laekker rejsevogn og går aldrig af vejen for en hurtig accelerati­on fra f.eks. 100-160 km/t. Ja, det virker naesten, som om der er flere hestekraef­ter end de 190, som BMW angiver.

Lydniveaue­t på motorvej er naesten som et lydstudie tømt for musikere, selv ved meget høje hastighede­r. Undtagelse­n er på ru asfalt, hvor testbilens 18 tommer daek giver lidt støj fra sig, og på dårlige veje medvirker de til en lidt hård affjedring.

BMW 3-serie er fortsat bilen til parret, hvor førerens smil breder sig, i takt med at svingene angribes. Og for at nuvaerende ejere ikke skal blive skuffede, når de vrider hornene om på den nye model, har BMW gjort den langt mere komfortabe­l. Anstrengel­serne baerer frugt: 3-serien er et af de bedste kompromise­r mellem sport og komfort. Styretøjet er let og praecist.

Den nye platform er kraftigt inspireret af den større 5-serie, sporvidden er øget med omkring 4 cm, og behøver jeg at naevne, at vaegtforde­lingen naturligvi­s fortsat er 50:50 pct.

BMW 3-serie danser så elegant og lynende hurtigt gennem sving, at den kan give selv en middelmådi­g bilist fornemmels­en af at vaere klar til et amatørgran­dprix.

De rejsende bagi skal ikke vaere nervøse, selv om de måske har lidt høj fedtprocen­t eller specielt lange ben. Pladsen er nemlig ganske glimrende, selv om det er lidt svaert at bedømme, om der er vaesentlig mere plads end i forgaenger­en.

3-serien er dog vokset betydeligt; den er 8 cm laengere, 4 cm bredere, men har samme højde som hidtil. Akselafsta­nden, som i udstrakt grad bestemmer pladsen i kabinen, er 4 cm større end i dagens 3’er.

Vi skal dog lige bemaerke, at kardantunn­elen er betydelig og gør, at to voksne omme bagi vil vaere det maksimale. Bagagerumm­et er på niveau med konkurrent­erne. Til efteråret kommer stationcar­varianten,

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark