Jyllands-Posten

Trods partiers meldinger: Paris-aftalen har ingen krav om 70 pct. mindre CO2

Røde partier vil løfte Danmarks klimamål markant, men et centralt argument for at gøre det er ifølge klimaekspe­rter ikke korrekt.

- LARS FROM KLAUS DOHM MICHAEL HJØLLUND

Socialdemo­kratiet, SF og Enhedslist­en er enige om, at Danmark skal reducere sit CO2-udslip med 70 pct. i 2030.

Et baerende argument fra støttepart­ierne, der har haft målsaetnin­gen som krav ved regeringsf­orhandling­erne med Socialdemo­kratiet, har igen og igen vaeret, at de 70 pct. er nødvendige for at leve op til Danmarks forpligtel­ser i den internatio­nale Paris-aftale.

»Vi skal op på en reduktion på 70 pct. i 2030 for at leve op til Parisaftal­en,« sagde Enhedslist­ens politisk ordfører, Pernille Skipper, onsdag.

Forleden sagde også politisk leder Morten Østergaard (R):

»Det med de 70 pct. handler om, hvad der skal til for at nå Parismålsa­etningerne.«

Men den internatio­nale Parisaftal­e, som de politiske ledere bliver ved med at bruge som argument for højere klimakrav, naevner ikke konkrete reduktions­mål eller årstal for dem, fastslår førende klimaekspe­rter.

»Der står ikke noget i Paris-aftalen om, hvor meget det ene eller det andet land skal reducere sine udledninge­r, fordi de enkelte lande selv har meldt deres mål ind,« siger professor Kirsten Halsnaes fra DTU.

»Enormt ambitiøst«

Hun har vaeret en del af FN’s klimapanel, IPCC, siden 1993 og forklarer, at Danmark sammen med EU har meldt målet om en reduktion på 40 pct. i 2030 ind:

»EU-landene kan godt vaere mere ambitiøse end det, men så er det egne mål, man saetter, og ikke et krav ifølge Paris-aftalen.«

Professor Katherine Richardson, Københavns Universite­t, har i en årraekke deltaget i klimaarbej­det under skiftende regeringer og stemmer i.

»Paris-aftalen siger ikke andet, end at vi skal holde den globale, menneskesk­abte opvarmning på under to grader – og helst under 1,5 grader – der er ikke sat noget årstal på. Der står således ikke noget om, at vi skal have reduceret vores udledninge­r med en bestemt procentand­el i 2030, 2040 eller 2050,« siger forskeren, der mener, at både en 70 pct. reduktion og de 60 pct., som Socialdemo­kratiet oprindelig­t foreslog, vil vaere »enormt ambitiøst«.

Ifølge en raekke eksperter vil en CO2-reduktion på 70 pct. betyde store forandring­er i danskernes levevis. Men det er også »rigtigt«, at Danmark går foran og baerer »en lidt større andel« end andre lande, bl.a. fordi Danmark historisk har udledt mere CO2 end f.eks. ulandene, mener Pernille Skipper.

»Et rigt land som Danmark skal gå foran, og det betyder 70 pct.,« siger hun.

 ??  ?? Foto: Mandel Ngan/AFP
Foto: Mandel Ngan/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark