Jyllands-Posten

Lystfisker­e fanger fisk med sår i hovedet og bugen

- SASCHA REIFFENSTE­IN PETERSEN

Lystfisker­e støder i stigende grad på vildlaks og havørreder med uforklarli­ge sår i hovedet eller bugen. DTU Aqua har fået flere henvendels­er om faenomenet fra lystfisker­e i Jylland, og institutte­t er ved at undersøge, om sårene skyldes en ny sygdom, en virus eller en bakterie.

Sårene er også set på vildlaks i blandt andet Norge, Sverige, Skotland og Irland. I Danmark begyndte faenomenet at få opmaerksom­hed i foråret, da en laks med sår blev fanget i Gudenåen naer Bjerringbr­o.

I Danmarks Sportsfisk­erforbund følger man med i udviklinge­n.

»Vi afventer nu en udmelding fra DTU Aqua. Det er jo vigtigt at vide, om der er tale om en ny og saerlig, smitsom sygdom, eller om det f.eks. skyldes en af de mere klassiske sygdomme, siger Kaare Manniche Ebert, der er fiskebiolo­g i Danmarks Sportsfisk­erforbund. Han tilføjer:

»Men vi har allerede opfordret vores medlemmer og lystfisker­ne i Danmark til at hjaelpe DTU Aqua. Hvis man fanger en laks eller en havørred med de sygdomsteg­n, som vi bl.a. har set i Norge og fra et eksempel i Gudenåen, skal man tage fotos, og man må også meget gerne sende prøver til DTU Aqua.«

Kaare Manniche Ebert fortaeller også, at det er vigtigt, at man desinficer­er sit fiskegrej, når man bevaeger sig fra et vandløb til et andet.

»Så man som lystfisker ikke er med til at sprede bakterier, hvis der skulle vaere tale om en smitsom sygdom,« uddyber han.

En stor undersøgel­se er igangsat i Sydnorge, hvor over halvdelen af de indfangede laks har vaeret fyldt med store sår, skriver Ritzau.

»Vi har en fornemmels­e af, at problemet er stigende – også i Danmark,« siger professor Niels Jørgen Olesen fra DTU Aqua til Ritzau.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark