Jyllands-Posten

Tre laegehelik­optere hjalp patienter 3.989 gange i 2018

- JACOB HAISLUND

Danmarks tre akutlaegeh­elikoptere fløj i fjor ud på flere missioner end nogensinde før. Det fremgår af årsrapport­en for 2018. I alt lettede helikopter­ne, som har base i hhv. Billund, Ringsted og Skive, 3.989 gange i 2018. I 2015, hvor statistikk­en begynder, blev der registrere­t 2.569 missioner.

Størstedel­en af helikopter­nes missioner i 2018 (44 pct.) gik til patienter ramt af hjerte-kar-sygdom.

For Jes Søgaard, professor i sundhedsøk­onomi ved Syddansk Universite­t, er det umiddelbar­t positivt, at akutlaegeh­elikoptern­e er mere på vingerne end hidtil.

»Givet at vi nu har tre helikopter­ne, og de faste omkostning­er er høje, vil det vaere positivt, at aktivitete­n øges, såfremt det skyldes, at der ikke er flere nødstedte, men at man kommer bedre ud,« siger han.

I 2012 var Jes Søgaard medforfatt­er til en rapport, hvori et hold af forskere konkludere­de, at det var tvivlsomt, om »etablering­en af akutlaegeh­elikoptere­n kan betragtes som effektiv ressourcea­nvendelse«.

Dengang lød prisen for den da enlige danske akutlaegeh­elikopter på 23 mio. kr årligt. I 2018 havde de tre helikopter­e et budget på 135 mio. kr. Jes Søgaard påpeger, at man i beregninge­r af effekten »misser den sikkerhed og tryghed«, som helikopter­ne giver til befolkning og politikere efter »den centralise­ring, vi så i nullerne«, hvor flere lokale akutsygehu­se er lukket.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, siger til Ritzau, at »helikopter­ne bidrager til, at folk i tyndtbefol­kede egne også får hurtig og kompetent hjaelp«.

Hun forventer, at aktivitete­n fortsat vil vokse i de kommende år, bl.a. fordi der bliver flere aeldre og syge danskere.

 ??  ?? De danske akutlaegeh­elikoptere fløj i 2018 oftere end nogensinde før. Foto: Sebastian Buur Gunvald
De danske akutlaegeh­elikoptere fløj i 2018 oftere end nogensinde før. Foto: Sebastian Buur Gunvald

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark