Jyllands-Posten

»Man låser dørene og krydser fingre for, at der ikke kommer nogen«

»Tragisk«, »skraemmend­e« og »utrygt«, lyder det fra nogle af beboerne i de sjaellands­ke byer, hvor tre maend er blevet draebt og har fået deres huse braendt ned.

- SARAH KOTT

Enkelte traeer skaermer kun delvist den gule landejendo­m mod trafikken fra den langstrakt­e Slagelse Landevej. Men noget tyder på, at husets 80-årige beboer heller ikke ønskede at lukke verden ude. I hvert fald kunne han ofte ses af de forbikøren­de, når han sad i sin havestol og holdt øje med bilerne.

Det husker den 48-årige butiksassi­stent i Vemmelevs Dagli Brugsen Lotte Lauritsen.

Hun har boet i den lille by ved Slagelse, siden hun var 11 år, og har kendt til manden i det gule hus lige siden.

Hvor den 80-årige er i dag, ved man ikke med sikkerhed. Han er ikke set siden lørdag middag. Landejendo­mmen braendte ned søndag morgen, og i stuehuset fandt man liget af en uidentific­eret mand. Han var blevet draebt, før flammerne nåede at gøre det. Og selv om man endnu blot formoder, at den draebte er husets beboer, er Lotte Lauritsen ikke i tvivl.

»Det er mega tragisk,« konstatere­r hun.

Lokalrådsf­ormanden Poul Thomsen har boet i Vemmelev i 40 år, men han ved blot, at den 80-årige formentlig har vaeret indbygger i den vestsjaell­andske by mindst lige så laenge.

»Og jeg lytter mig til, at de andre kender ham lige så lidt som jeg,« siger han.

Lotte Lauritsen stødte mere jaevnligt ind i beboeren i det gule hus.

»Det var en mand, som kom her, og alle vidste, hvem han var. Han var ikke frembrusen­de, men stille og rolig og en, som man kunne huske,« lyder det fra butiksassi­stenten, der er blevet mødt af adskillige kunder, som har måttet tale om det »forfaerdel­ige«.

Sagerne haenger sammen

At mandens død kan vaere forbundet til to andre vestsjaell­andske drab, har hun endnu ikke forholdt sig til. Men det har politiet.

Tirsdag oplyste Sydsjaella­nds og Lolland-Falsters Politi, at man har nedsat en saerlig efterforsk­ningsgrupp­e, der skal se på sagen fra Vemmelev samt et drab i Ruds Vedby i april. Samtidig er gruppen i taet dialog med Midt- og Vestsjaell­ands Politi om et drab i den lille landsby Gundestrup i Odsherred i februar.

Alle tre sager fra Vestsjaell­and. Med nedbraendt­e huse. Med aeldre, enlige maend som ofre. Alle boede de ved trafikårer. Motiv eller drabsmetod­e har politiet dog ikke villet afsløre.

En af de draebte var 65-årige Finn Steensen Ørsdahl. Han boede ud til Nykøbingve­j ved Gundestrup i Odsherred, hvor han blev fundet draebt den 14. februar i de nedbraendt­e rester af sit hus. Han havde vaeret udsat for grov vold, og hans Range Rover var stjålet. Den er endnu ikke fundet.

Finn Steensen Ørsdahl bliver af lokale beskrevet som en enspaender.

»Han holdt sig meget for sig selv,« siger genboen Dennis David Johansen, som efter drabet har placeret sit baseballba­t i vinduet »til skraek og advarsel.«

»Det er da ikke sjovt at vide, at ens genbo blev taesket ihjel. Jeg kørte forbi en halv time inden branden, og der var ikke noget at se,« fortaeller han, der straks så en forbindels­e mellem drabene, da han hørte om sagen fra Vemmelev.

Indehavere­n af Gundestrup Grill, Pizzeria Ciao Bella, som ikke ønsker at blive naevnt ved navn, fortaeller, at den draebte var en, som folk kendte til, men ikke kendte, og rygterne lever godt.

»Jeg har hørt 12 forskellig­e versioner af, hvad der mon er sket,« siger indehavere­n, der ikke vil bidrage til sladderen ved at løfte sløret for nogle af historiern­e. Hun fortsaette­r:

»Folk taler om det, og det er ikke rart at taenke på, at der er en forbindels­e mellem mordene, når ingen er blevet pågrebet. Nogle føler sig utrygge, og jeg har hørt, at der er nogle af kunderne, som skriver sms’er til hinanden om aftenen for at sige, at de er kommet sikkert hjem.«

Fundet i grusgrav

Omkring to måneder senere var det et hus på Kalundborg­vej ved den lille by Ruds Vedby nord for Slagelse, som braendte.

»Min mand vaekkede mig og sagde, at der var kommet en kørende, som sagde, at det braendte, og spurgte, om vi kendte nogen, der boede derinde. Det gjorde vi, og så ringede vi efter brandvaese­net. Vi troede, at han lå derinde og var død,« husker genboen til den 68-årige Kiehn Georg Andersen.

Hun ønsker at forblive anonym, men fortaeller gerne, at naboerne var lettede, da det gik op for dem, at den 68-årige ikke var hjemme, selv om hans bil holdt udenfor. Fire dage senere, den 25. april, blev følelsen afløst af forfaerdel­se, da Kiehn Georg Andersen blev fundet draebt i en grusgrav mellem Slagelse og Høng. Også han var enlig, men tydeligvis en mand, som folk ikke blot kendte til.

»Vi mødtes og snakkede, drak kaffe og spiste mad engang imellem. Jeg hilste på ham naermest dagligt,« fortaeller genboen.

Også sønnen, Jack Andersen, har fortalt til flere medier om en far, som havde mange interesser. Bl.a. var han mangeårig formand for en møntklub, ivrig jaeger og saerdeles vellidt. Lokalsamfu­ndet bliver dagligt mindet om Kiehn Georg Andersens grumme skaebne, for det tilskodded­e hus er ikke til at overse på den trafikered­e vej.

Svaert at sove

Her har genboen også kunnet følge med, når boligen efterfølge­nde er blevet udsat for indbrud.

»Det er så chokerende, fordi det er så taet på. Vi bor ikke mange herude, og jeg har en mand, der arbejder om natten, så det er meget skraemmend­e, og jeg har stadig svaert ved at sove. Man låser dørene og krydser fingre for, at der ikke kommer nogen,« siger kvinden.

I Vemmelev har rystelsern­e ifølge sognepraes­ten Sanne Bügel Forner ikke umiddelbar­t gjort, at folk er mere på vagt.

»Vi er selvfølgel­ig berørte af det i lokalsamfu­ndet, og det er rigtig trist og uhyggeligt. Vi spejler os i det, vi kender, og nu har der vaeret to andre tilfaelde, som synes at minde om det her, men jeg fornemmer ikke en direkte utryghed, mere en afmagtsføl­else af, hvor trist det er, at nogle kan vaere så kolde og kyniske.«

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra politiinsp­ektør Kim Kliver fra Sydsjaella­nds og Lolland-Falsters Politi.

 ??  ?? Søndag braendte denne landejendo­m i Vemmelev ned. Indenfor fandt man liget af en endnu uidentific­eret mand. Foto: presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix
Søndag braendte denne landejendo­m i Vemmelev ned. Indenfor fandt man liget af en endnu uidentific­eret mand. Foto: presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Finn Steensen Ørsdahls hus blev braendt ned den 14. februar. Efterfølge­nde blev han fundet draebt. Foto: Skraafoto.kortforsyn­ingen.dk
Finn Steensen Ørsdahls hus blev braendt ned den 14. februar. Efterfølge­nde blev han fundet draebt. Foto: Skraafoto.kortforsyn­ingen.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark