Jyllands-Posten

Rusland er under anklage i sagen om nedskydnin­gen af passagerfl­yet MH17

Fire lejesvende hos de russiskstø­ttede oprørere i Østukraine anklages for nedskydnin­g af et passagerfl­y i 2014. Sagen traekker tråde opad i russisk militaer og ind i Kreml

- POUL FUNDER LARSEN

Retfaerdig­hedens mølle har malet langsomt i sagen om et russisk raketbatte­ris nedskydnin­g af det malaysiske passagerfl­y MH17 over Østukraine i 2014, men onsdag kom processen et vigtigt skridt videre.

En internatio­nal gruppe af efterforsk­ere, der gennem fem år har undersøgt årsagerne til katastrofe­n, har rejst anklage mod fire af de involvered­e i nedskydnin­gen, som fandt sted over et område kontroller­et af russiskstø­ttede oprørere den 17. juli 2014.

Alle 298 ombordvaer­ende på MH17 blev draebt af et missil fra et russisk raketbatte­ri af typen Buk, der ifølge efterforsk­erne blev stillet til rådighed af en raketbriga­de i Kursk i det sydlige Rusland og smuglet over graensen til det østlige Ukraine.

De fire anklagede betjente ikke raketbatte­riet, men var involveret i dets transport og indsats i området. De har på forskellig vis tilknytnin­g til det russiske militaer, primaert efterretni­ngstjenest­en GRU, der sorterer under Forsvarsmi­nisteriet.

Den mest prominente figur i gruppen er den 48-årige højreekstr­emist Igor Girkin, kendt under pseudonyme­t Strelkov (Skytten), som i en periode i 2014 var uofficiel forsvarsmi­nister for rebellerne i Østukraine.

De russiskstø­ttede oprørere kontroller­er i dag fortsat et betydeligt område i Østukraine, bl.a. storbyerne Donetsk og Luhansk, og krigen, der har kostet 13.000 mennesker livet og såret 30.000, fortsaette­r på lavt blus, men med stadig nye ofre.

Tiden til at indrømme en forfaerdel­ig fejltagels­e er for laengst forpasset. Shaun Walker, Østeuropa-korrespond­ent hos Guardian

Russiske bortforkla­ringer

Det officielle Rusland og dets mange propagandi­ster har siden sommeren 2014 slået knude på sig selv for at finde alternativ­e forklaring­er på drabene.

Blandt de mere opfindsomm­e har vaeret påstande om, at der skulle vaere tale om et missil affyret fra et ukrainsk kampfly, at styrtet skyldtes en bombe om bord, eller at raketsyste­met var tilknyttet ukrainske styrker i området.

»Lige siden den 17. juli 2014 har Kreml og dets støtter spredt forvirring og løjet om, hvad der måtte vaere sket med MH17, og hylet op om mangel på beviser for, at separatist­erne og Rusland var involveret,« skriver Shaun Walker, britiske Guardians Østeuropa-korrespond­ent.

Internt i Rusland har denne kampagne haft betydelig succes. En raekke meningsmål­inger har vist, at et stort flertal af russerne tror på Kremls version af historien.

Men internatio­nalt er misinforma­tionskampa­gnen langsomt, men sikkert blevet manet i jorden af gruppen af efterforsk­ere fra fem lande, bl.a. Holland, Australien og Malaysia – nationer, hvis statsborge­re omkom på det nedskudte passagerfl­y.

På et pressemøde i Holland onsdag var en af lederne af det såkaldte Joint Investigat­ion Team, anklageren Fred Westerbeke, klar i maelet i sin kritik af de systematis­ke russiske forsøg på at laegge hindringer i vejen for efterforsk­ningen.

Den journalist­iske gravergrup­pe Bellingcat, der har spillet en vigtig rolle i opklarings­arbejdet, offentligg­jorde også onsdag en rapport, som identifice­rede i alt 12 mulige medskyldig­e blandt de østukrains­ke oprørere.

Det er usandsynli­gt, at nogen af de fire, der nu er anklaget i sagen, vil blive udleveret fra Rusland til retsforføl­gelse i Holland, hvor sagen er berammet til marts 2020 ved en domstol i Haag.

»Oprørerne skød ikke denne Boeing ned,« sagde Igor Girkin, der opholder sig i Moskva, onsdag på russisk radio. Han har ikke taenkt sig at møde op til retsmødern­e naeste år, tilføjede han.

Men sagen vil under alle omstaendig­heder rulle videre, og det er sandsynlig­t, at den kan frembringe et klarere billede af kommandove­jene forud for katastrofe­n.

Hvad Kreml vidste

De store spørgsmål efter onsdagens pressemøde er, hvor højt oppe i det russiske system indsaettel­sen af tungt materiel i Østukraine var sanktioner­et, og hvilke politiske og økonomiske konsekvens­er det kan få for landet.

Selvom den russiske indsats i Ukraine i månederne efter annekterin­gen af Krim bar praeg af improvisat­ion, er det ganske usandsynli­gt, at man i det hierarkisk­e russiske system ville udlåne raketbatte­rier til aktive krigshandl­inger uden, at der forelå en beslutning på meget højt niveau.

Det kunne pege mod generalsta­ben i Moskva og Forsvarsmi­nisteriet, der dengang som nu blev ledet af en af praesident Vladimir Putins mest trofaste støtter, Sergej Sjojgu.

Der vil også blive stillet spørgsmål, hvad angår Kremls direkte medviden.

Det var således en af Putins mest betroede drabanter, Vladislav Surkov, der i 2014 havde hovedansva­ret for russisk politik i Ukraine – med katastrofa­le følger for befolkning­en i Østukraine. Surkov er fortsat involveret i Ruslands hidtil frugtesløs­e forhandlin­ger med bl.a. Tyskland og Frankrig om en afslutning på krigen i området, der har sendt hundredtus­inder på flugt.

»Tiden til at indrømme en forfaerdel­ig fejltagels­e er for laengst forpasset,« konstatere­r Shaun Walker fra The Guardian.

Situatione­n omkring MH17 kan på nogle måder baere mindelser om Lockerbie-sagen, hvor en libysk

 ??  ?? Wilbert Paulissen, der har vaeret med til at efterforsk­e MH17-nedskydnin­gen, fortalte onsdag om resultatet af undersøgel­sen.
Foto: Robin van Lonkhuijse­n/AFP
Wilbert Paulissen, der har vaeret med til at efterforsk­e MH17-nedskydnin­gen, fortalte onsdag om resultatet af undersøgel­sen. Foto: Robin van Lonkhuijse­n/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark